Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck två plåtar med bakplåtspapper.
Smält smör i en kastrull på medelvärme.
Vispa ihop strösocker, vaniljsocker, ägg, rivet citronskal och ljus sirap till en krämig smet med elvisp. Tillsätt det smälta smöret och fortsätt vispa tills det går ihop till en jämn smet.
Ha sedan ner vetemjöl, salt och bikarbonat. Rör ihop till en kladdig deg med slickepott.
Grovhacka den vita chokladen och macadamianötterna. Ha ner dem i bunken och rör om tills allt fördelat sig jämnt i degen.
Plasta in bunken och låt stå i kylskåpet i minst 20 minuter.
Rulla degen till lika stora bollar eller använd en glasskopa för att fördela lika mycket deg till varje kaka. Lägg kakbollarna på plåtarna med generöst med mellanrum mellan dem då de flyter ut under gräddning.
Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 10-12 minuter eller tills kakorna blivit matta i färgen och fått en gräddad kant.
Garnera kakorna med ännu mer vit choklad och tranbär medan de fortfarande är varma så att chokladen fäster.
Låt kakorna svalna helt och hållet på plåten innan du serverar dem eller förvarar i lufttät burk i kylskåpet.