Rökt torsk med potatis och jordärtskockssallad

Rökt torsk med potatis och jordärtskockssallad

Av: Claes Nordsäter

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

Ingredienser

portioner

Rökt torsk:

  • 600 g torskrygg
  • rökspån
  • 0,75 dl salt
  • 1 l vatten

Potatis- och jordärtskockssallad:

  • 300 g potatis
  • 300 g jordärtskocka
  • 1 rödlök
  • 2 msk dijonsenap
  • 0,5 dl olivolja
  • gräslök
  • basilika
  • 1 msk ättika
  • salt
  • peppar

Fänkålspuré:

  • 0,5 fänkål
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,2 dl kycklingbuljong
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Rökt torsk: Blanda salt och vatten och lägg i torsken, låt ligga över natten. Lägg rökspånet i pannan och torsken på folie. Ställ på spisen och låt den röka tills 40° har uppnåtts i innertemperatur. Plasta in den och låt den sedan köras i ugnen tills torsken har 60° i innertemperatur, och låt den sedan svalna av.
  2. Potatis- och jordärtskockssallad: Skala och koka knölarna tills de är al dente. Låt kallna och skär i lämpliga bitar. Skiva löken, hacka gräslöken och basilikan. Blanda senapen med olja och ättika samt resten av ingredienserna. Krydda med salt och peppar.
  3. Fänkålspuré: Skär fänkålen och löken i bitar, fräs dem mjuka i olja. Häll i kycklingbuljongen och grädden och koka tills det är mjukt. Mixa allt och krydda.