Citrussallad med granatäpple och mynta
Citrussallad med granatäpple och mynta
10 ingredienser
30 m
Den här friska och strålande salladen kommer göra sig riktigt fint i vårsolen. Med en söt och krämig vaniljyoghurt blir det en riktig smakfröjd!
Ingredienser
- 1,2 kg citrusfrukter (t.ex. apelsin, blodgrape, satsumas och klementiner)
- 200 g mandelmassa
- 4 msk hasselnötter, hackade
- 1 granatäpple (eller 225 g frysta granatäpplekärnor)
- färsk mynta
- ev malen kanel
Yoghurtkräm med vanilj
- 0,5 dl vispgrädde
- 1,5 msk florsocker
- 1 vaniljstång, urskrapad (eller 1 tsk äkta vaniljpulver)
- 3 dl yoghurt (10%)
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tvätta och riv skalet av 1 apelsin fint. Finast blir det på ett microplane men du tar det rivjärn du har.
- Riv mandelmassan grovt och blanda med apelsinskalet och nötterna.
- Strö ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 5-10 minuter tills smulorna är lite bruna. Rör om en gång under tiden. Låt svalna och bryt dem i snygga smulor när de svalnat (vad snygg betyder i kaksmulevärlden kan man dock fråga sig).
- Skala eller skär av skalet på citrusfrukterna. Skär i skivor. Kärna ur granatäpplet och du inte är lat eller smart och använder frysta kärnor.
- Lägg upp frukten på ett fat. Strö över de snygga smulorna och mynta. Toppa gärna med kanel.
- Servera med yoghurtkräm så att var och en kan ta tills de skäms.
Yoghurtkräm med vanilj
- Vispa vispgrädden lätt med florsockret och inkråmet från vaniljstången. Vänd ner yoghurten. Ställ kallt.