Citrussallad med granatäpple och mynta

Citrussallad med granatäpple och mynta
Foto: Matilda Lindeblad
Ylva Bergqvist
Ylva Bergqvist

Citrussallad med granatäpple och mynta

Av: Ylva Bergqvist

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

30 m

Den här friska och strålande salladen kommer göra sig riktigt fint i vårsolen. Med en söt och krämig vaniljyoghurt blir det en riktig smakfröjd!

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg citrusfrukter (t.ex. apelsin, blodgrape, satsumas och klementiner)
  • 200 g mandelmassa
  • 4 msk hasselnötter, hackade
  • 1 granatäpple (eller 225 g frysta granatäpplekärnor)
  • färsk mynta
  • ev malen kanel

Yoghurtkräm med vanilj

  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk florsocker
  • 1 vaniljstång, urskrapad (eller 1 tsk äkta vaniljpulver)
  • 3 dl yoghurt (10%)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta och riv skalet av 1 apelsin fint. Finast blir det på ett microplane men du tar det rivjärn du har.
  3. Riv mandelmassan grovt och blanda med apelsinskalet och nötterna.
  4. Strö ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 5-10 minuter tills smulorna är lite bruna. Rör om en gång under tiden. Låt svalna och bryt dem i snygga smulor när de svalnat (vad snygg betyder i kaksmulevärlden kan man dock fråga sig).
  5. Skala eller skär av skalet på citrusfrukterna. Skär i skivor. Kärna ur granatäpplet och du inte är lat eller smart och använder frysta kärnor.
  6. Lägg upp frukten på ett fat. Strö över de snygga smulorna och mynta. Toppa gärna med kanel.
  7. Servera med yoghurtkräm så att var och en kan ta tills de skäms.

Yoghurtkräm med vanilj

  1. Vispa vispgrädden lätt med florsockret och inkråmet från vaniljstången. Vänd ner yoghurten. Ställ kallt.