Citrontiramisu med mynta

POPULÄRT
Citrontiramisu med mynta
Foto: Tv4

Citrontiramisu med mynta

16

10 ingredienser

30 m + tid i kyl

Avsluta middagen med en fräsch citrontiramisu.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 ägg, separera vitor och gulor
  • 100 g strösocker
  • 500 g mascarpone
  • 2 citroner, zest och saft
  • 1 dl vatten
  • 4 msk limoncello (eller annan citronlikör)
  • 12 savoiardikex
  • citronskal (till garnering)
  • kakao (att pudra över)
  • mynta (att garnera med)

Gör så här

  1. Lägg äggvitorna i en stor skål och tillsätt hälften av sockret. Vispa med en elvisp tills de bildar styva toppar.
  2. Lägg äggulorna i en stor skål och tillsätt återstående socker. Vispa i cirka 3 minuter eller tills det är tjockt. Tillsätt mascarpone och vispa tills det blandats. Rör in citronzest.
  3. Använd en spatel eller metallsked och vänd försiktigt ner äggvitorna i mascarponeblandningen.
  4. Häll upp 1 dl kallt vatten i en skål (ej metall) och rör ner citronsaft och limoncello.
  5. Ta fram 4 dessertglas, cirka 8 cm i diameter och 8 cm höga. Skeda två matskedar av mascarponeblandningen i varje glas och sprid ut så att det täcker botten.
  6. Doppa ett kex i citronvattnet i högst två sekunder. Dela kexen på hälften tvärs över och lägg båda halvorna (med sockersidan uppåt) ovanpå mascarponen. Upprepa i de återstående glasen.
  7. Fortsätt varva tills glasen är fulla. Täck med plastfilm och kyl i cirka 5 timmar eller tills de stelnat.
  8. Riv över lite citronskal, pudra lätt lite kakao över och garnera med färska myntablad precis innan servering.