Citrontiramisu med mynta

Foto: Tv4
Citrontiramisu med mynta
10 ingredienser
30 m + tid i kyl
Avsluta middagen med en fräsch citrontiramisu.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 4 ägg, separera vitor och gulor
- 100 g strösocker
- 500 g mascarpone
- 2 citroner, zest och saft
- 1 dl vatten
- 4 msk limoncello (eller annan citronlikör)
- 12 savoiardikex
- citronskal (till garnering)
- kakao (att pudra över)
- mynta (att garnera med)
Gör så här
- Lägg äggvitorna i en stor skål och tillsätt hälften av sockret. Vispa med en elvisp tills de
- bildar styva toppar.
- Lägg äggulorna i en stor skål och tillsätt återstående socker. Vispa i cirka 3 minuter eller tills
- det är tjockt. Tillsätt mascarpone och vispa tills det blandats. Rör in citronzest.
- Använd en spatel eller metallsked och vänd försiktigt ner äggvitorna i
- mascarponeblandningen.
- Häll upp 1 dl kallt vatten i en skål (ej metall) och rör ner citronsaft och limoncello.
- Ta fram 4 dessertglas, cirka 8 cm i diameter och 8 cm höga. Skeda två matskedar av
- mascarponeblandningen i varje glas och sprid ut så att det täcker botten.
- Doppa ett kex i citronvattnet i högst två sekunder. Dela kexen på hälften tvärs över och lägg
- båda halvorna (med sockersidan uppåt) ovanpå mascarponen. Upprepa i de återstående glasen.
- Fortsätt varva tills glasen är fulla. Täck med plastfilm och kyl i cirka 5 timmar eller tills de
- stelnat.
- Riv över lite citronskal, pudra lätt lite kakao över och garnera med färska myntablad precis innan servering.