• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Citrontiramisu

Citrontiramisu
My Kitchen Stories
My Kitchen Stories

Citrontiramisu

16 steg att laga

16 ingredienser

1 h + 1 h i kylen

En fräsch och pigg variant på italiensk tiramisu där sött möter syrligt i en härlig kombination av lemon curd, mascarponekräm och maräng. Perfekt dessert att göra till många och som kan förberedas i god tid. 

Ingredienser

8 portioner

Lemon curd

  • 5 äggulor (från stora ägg)
  • 2 ägg (från stora ägg)
  • 3 citroner, finrivet skal
  • 1,1 dl citronsaft (2-3 citroner)
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör, kallt

Tiramisu

  • 6 äggulor
  • 750 g mascarpone
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 30 savoiardikex
  • 4 dl citronsaft (ca 8 citroner)

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker

Garnering

  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Lemon curd
    Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Tiramisu
    Vispa äggulor, mascarpone och vaniljpulver till en jämn smet i en bunke för hand.
  6. I en annan bunke vispar du äggvitan till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank smet.
  7. Vänd ner äggvitesmeten till äggulesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  8. Innan du doppar dina kex i citronsaften så är det bra att planera hur du ska lägga kexen i formen (ca 20 x 27 cm) först så att du inte behöver tänka på det när kexen redan är doppade i saften. Doppa den sockrade delen av kexet, snabbt, i några sekunder i citronsaften.
  9. Lägg de doppade, med den sockrade sidan neråt, på botten av formen.
  10. Bred ut hälften av mascarponekrämen på kexlagret och täck den med ytterligare ett lager citrondoppade kex.
  11. Bred ut lemon curden och bred ut resten av mascarponekrämen på kexen. Ställ kallt fram till servering, minst 1 timme.
  12. Maräng
    Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke av metall eller glas med elvisp. Tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning.
  13. Ställ bunken över ett vattenbad och fortsätt vispa marängen på låg hastighet tills du har en blank smet utan sockerkristaller.
  14. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa tills bunken svalnat helt och hållet.
  15. Spritsa eller klicka ut marängen på tiramisun och bränn av med brännare om du vill. Servera genast eller förvara i kylen fram till servering.
  16. Glöm inte att matsortera skal från ägg och rester från citron för en mer hållbar bakning, och njut av din goda tiramisu. /Köket-redaktionen