Citronstekt kyckling med zucchini och potatispuré

Citronstekt kyckling med spetskål och potatispuré
Foto: TV4
Niclas Tuomela
Niclas Tuomela

Citronstekt kyckling med zucchini och potatispuré

Av: Niclas Tuomela

Från: Efter stängning

16 ingredienser

1 h

Niclas förfinade recept från kvalet i Gävle - stekt kyckling med smak av citron, vitvinssky, len potatispuré och stekt zucchini.

Ingredienser

portioner
  • 700 g kycklingbröst, med skinn
  • 100 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 timjankvist
  • 2 citroner
  • 10 mjöliga potatisar
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl kalvfond (ej koncentrerad)
  • 1 kruka persilja
  • 1 g zucchini
  • smör
  • olja, till fritering
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 110 grader.
  2. Stek kycklingen med skinnsidan ned i en torr panna på medelvärme utan att krydda den (skinnet blir krispigare då). Vänd filén när skinnsidan fått fin färg, klicka i 50 g smör i pannan och tillsätt vitlök, timjan och finrivet citronskal av 1 citron. Ös kycklingen med smöret och kör klart den i ugnen på ca 15-20 minuter tills kycklingen nått en innertemperatur på 69 grader.
  3. Koka den skalade potatisen tills den faller samman. Häll av och stöt den tillsammans med resten av smöret (50 g) och grädden. Salta och peppra rejält.
  4. När kycklingen är klar ta bort brösten och ställ dem på ett varmt ställe att vila. Ta pannan med stekskyn och tillsätt 1 schalottenlök (grovt hackad) och fräs den kort. Tillsätt vin, saft och finrivet skal från 1 citron samt kalvfonden. Låt koka ner till hälften. Sila av och vispa gärna ner en klick smör precis före servering för fin glans. Glöm inte heller att smaka av med salt.
  5. Skär zucchini i tunna skivor på längden. Stek zucchinin med en finhackad lök tills den blivit mjuk.
  6. Fritera persiljan i en kastrull med olja, ca 170 grader, detta går snabbt. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Nu är det dags att servera allt, skiva upp kycklingen och glöm ej att krydda ordentligt då detta ej gjordes vid stekningen, servera med alla tillbehör.