Citronsorbet med salt lakritssås, mandelkross och röda vinbär

Citronsorbet med salt lakritssås, mandelkross och röda vinbär
Foto: TV4

Citronsorbet med salt lakritssås, mandelkross och röda vinbär

Av: Niklas - Lund

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

45 min + tid i frysen

Citron och lakrits är smaker som verkligen gillar varandra. Här möts de i en fräsch dessert med syrlig citronsorbet, salt lakritskolasås och krossad mandel. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet

Ingredienser

portioner

Sorbet

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 gelatinblad, blötlagt
  • 1 dl citronsaft, färskpressad
  • 0,5 citron, finrivet citronskal
  • 1 dl mjölk

Saltlakritssås

  • 1 dl vispgrädde
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 0,5 dl strösocker
  • 5 g lakritspulver
  • 2 g salmiakpulver

Till servering

  • sötmandel, finhackad
  • röda vinbär

Gör så här

Citronsorbet

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp strösocker och vatten, ta sedan bort från värmen och lägg i gelatinblad. Låt sockerlagen svalna något. Blanda i citronsaft, citronzest och mjölk. Häll i glassmaskin och kör till sorbet. Har du ingen glassmaskin så häll sorbeten i en bunke och ställ i frysen. Ta ut ofta medan sorbeten fryser och rör till en slät sorbet.

Saltlakritssås

  1. Blanda lakritspulver med strösocker för att undvika klumpar. Blanda sedan samtliga ingredienser utom salmiakpulvret i en kastrull och koka tills termometern visar 115 grader. Smaka av med salmiaksalt.

Servering

  1. Lägg mandel i en påse och krossa sedan med en kavel eller hammare.
  2. Häll på önskad mängd saltlakritssås och strö sedan över med den krossade mandeln och röda vinbär