Citronsorbet med salt lakritssås, mandelkross och röda vinbär

Citronsorbet med salt lakritssås, mandelkross och röda vinbär
Foto: TV4

Citronsorbet med salt lakritssås, mandelkross och röda vinbär

5

13 ingredienser

45 min + tid i frysen

Citron och lakrits är smaker som verkligen gillar varandra. Här möts de i en fräsch dessert med syrlig citronsorbet, salt lakritskolasås och krossad mandel. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet

Ingredienser

portioner4

Sorbet

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 gelatinblad, blötlagt
  • 1 dl citronsaft, färskpressad
  • 0,5 citron, finrivet citronskal
  • 1 dl mjölk

Saltlakritssås

  • 1 dl vispgrädde
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 0,5 dl strösocker
  • 5 g lakritspulver
  • 2 g salmiakpulver

Till servering

  • sötmandel, finhackad
  • röda vinbär

Gör så här

  1. Citronsorbet
    Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp strösocker och vatten, ta sedan bort från värmen och lägg i gelatinblad. Låt sockerlagen svalna något. Blanda i citronsaft, citronzest och mjölk. Häll i glassmaskin och kör till sorbet. Har du ingen glassmaskin så häll sorbeten i en bunke och ställ i frysen. Ta ut ofta medan sorbeten fryser och rör till en slät sorbet.
  2. Saltlakritssås
    Blanda lakritspulver med strösocker för att undvika klumpar. Blanda sedan samtliga ingredienser utom salmiakpulvret i en kastrull och koka tills termometern visar 115 grader. Smaka av med salmiaksalt.
  3. Servering
    Lägg mandel i en påse och krossa sedan med en kavel eller hammare.
  4. Häll på önskad mängd saltlakritssås och strö sedan över med den krossade mandeln och röda vinbär
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Korvbrödsbagarn rostat bröd

11 Fun facts!

Oväntat bra fakta om ditt hamburgarbröd

Läs mer