Citronsorbet med mynta

koket.se
Citronsorbet med mynta
Foto: Tv4

Citronsorbet med mynta

Av: Axel - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

20 m + tid i frys

Vad säsg om citronsorbet med mynta och karamelliserade macadamianötter till dessert? Mums säger vi!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Axel - Stockholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Citronsorbet

  • 1,75 dl strösocker
  • 3,5 dl vatten
  • 1 dl citronsaft
  • 1 dl limesaft
  • 2 äggvitor

Karamelliserade macadamianötter

  • 2 dl macadamianötter
  • 160 g strösocker [2 dl]
  • 30 g smör [2 msk]

Servering

  • mynta (till garnering)

Gör så här

Citronsorbet

  1. Lös upp sockret i 3,5 dl vatten på svag värme under omrörning. Koka upp och låt koka i 10 minuter. Låt sedan lagen svalna.
  2. Tillsätt sedan citron- och limesaft i lagen.
  3. Häll blandningen i ett plastkärl och ställ i frysen tills den börjat stelna. Häll över i en stor bunke och vispa den skummig.
  4. Vispa äggvitorna hårda och styva i en annan skål och vänd ner dem i saftblandningen. Ställ tillbaka plastkärlet i frysen tills sorbeten blivit fast.

Karamelliserade macadamianötter

  1. Strö ett tunt lager med socker i en torr och varm panna. När det har smält så häll på mer och fortsätt så tills allt socker i pannan är smält.
  2. När sockret fått en fin karamellfärg så häll i alla nötterna och rör försiktigt med en träslev.
  3. Tillsätt smöret och se till att det smälter ordentligt i pannan.
  4. Häll ut allt på ett bakplåtspapper och låt svalna. Grovhacka sedan nötterna.

Servering

  1. Lägg citronglassen i en skål och sprid en krans av karamelliserade nötter och hackad mynta runt kulan.