Citronsorbet med mynta


Foto: Tv4
Citronsorbet med mynta
9 ingredienser
20 m + tid i frys
Vad säsg om citronsorbet med mynta och karamelliserade macadamianötter till dessert? Mums säger vi!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Axel - Stockholm laga receptet

Ingredienser
Citronsorbet
- 1,75 dl strösocker
- 3,5 dl vatten
- 1 dl citronsaft
- 1 dl limesaft
- 2 äggvitor
Karamelliserade macadamianötter
- 2 dl macadamianötter
- 160 g strösocker [2 dl]
- 30 g smör [2 msk]
Servering
- mynta (till garnering)
Gör så här
Citronsorbet
- Lös upp sockret i 3,5 dl vatten på svag värme under omrörning. Koka upp och låt koka i 10 minuter. Låt sedan lagen svalna.
- Tillsätt sedan citron- och limesaft i lagen.
- Häll blandningen i ett plastkärl och ställ i frysen tills den börjat stelna. Häll över i en stor bunke och vispa den skummig.
- Vispa äggvitorna hårda och styva i en annan skål och vänd ner dem i saftblandningen. Ställ tillbaka plastkärlet i frysen tills sorbeten blivit fast.
Karamelliserade macadamianötter
- Strö ett tunt lager med socker i en torr och varm panna. När det har smält så häll på mer och fortsätt så tills allt socker i pannan är smält.
- När sockret fått en fin karamellfärg så häll i alla nötterna och rör försiktigt med en träslev.
- Tillsätt smöret och se till att det smälter ordentligt i pannan.
- Häll ut allt på ett bakplåtspapper och låt svalna. Grovhacka sedan nötterna.
Servering
- Lägg citronglassen i en skål och sprid en krans av karamelliserade nötter och hackad mynta runt kulan.