Citronsorbet med knäckigt flarn

Citronsorbet med knäckigt flarn
Foto: TV4

Citronsorbet med knäckigt flarn

Av: Jessica - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

40 m + tid i frys

En perfekt efterrätt på en trerättersmeny, med lagom mycket sött och syrligt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Citronsorbet:

  • 200 g strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 dl citronsaft, pressad
  • citronskal, från 1 citron
  • 1 msk mascarpone
  • 2 msk Limoncello, rågad

Knäckflarn:

  • ca 30
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl sirap
  • 150 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Topping:

  • mynta
  • prosecco

Gör så här

Citronsorbet

  1. Häll socker och vatten i en kastrull och koka upp. Sjud i ca 5 minuter tills sockerlagen 
är klar.
  2. Ta av från värmen och låt svalna i ca 15 minuter.
  3. Tillsätt citronsaft, citronskal och Limoncellon och därefter mascarponen. Rör om tills 
det är helt blandat. Smaka av. Om citronerna är väldigt sura kan det behövas lite mer socker.
  4. Kyl blandningen i ca 1 timme innan du börjar köra den i glassmaskinen. Det går också 
att göra den utan glassmaskin genom att regelbundet ta ur formen från frysen och röra 
med en gaffel (minst varje timme).
  5. Efter ca 3 timmar är den färdig att serveras.
  6. Vid servering – placera en glasskula i cocktailglas och toppa med prosecco, mynta och 
knäckflarn.

Knäckflarn

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smör i en kastrull & tillsätt sirap. Rör om någon minut när det småkokar.
  3. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna.
  4. Klicka ut smeten på bakplåtspapper (ca 1 tsk med smet).
  5. In i ugnen i 4-7 minuter. Det är väldigt svårt att säga exakt tid då alla ugnar är så olika. 
Håll koll på dem och när de är gyllenbruna så är de färdiga. Låt svalna på plåten.