Citronpasta med löjrom
Citronpasta med löjrom
10 ingredienser
40 min
Krämig och lyxig pasta med citron, parmesan och gräslök. Toppa med löjrom eller annan valfri rom vid servering.
Ingredienser
- 4 port tagliatelle
- 100 g löjrom
- 3 bananschalottenlökar
- 2 citroner
- 2 dl grädde
- 10 g gräslök
- 50 g parmesanost
- 50 g smör
- salt
- svartpeppar, nymalen
Gör så här
- Koka pastan 4 minuter kortare än vad som står på förpackningen.
- Riv skalet på citronerna med ett zestjärn. Dela citronerna på "midjan".
- Skala och finhacka schalottenlöken. Skär gräslöken mycket fint. Riv parmesanosten fint.
- Sätt en panna med höga kanter på spisen, övre medelvärme, Lägg i hälften av citronhalvorna med snittytan ner. Låt ligga kvar tills ytan är karamelliserad, nästan bränd.
- Ta pannan från spisen.
- Pressa ut saften ur de karamelliserade citronerna ner i samma panna. Pressa också i citronsaften från resterande citroner.
- Lägg i schalottenlöken och ställ tillbaka på spisen. Låt koka upp och låt koka några minuter. Häll på grädden och låt koka ca 4 minuter.
- Sila av citrongrädden till en djup vid panna. Lägg i citronzesten och koka upp, Vispa i smöret, lite i taget. Lyft ner pastan, direkt från pastakastrullen, i såsen. Låt pastan koka klart i gräddsåsen.
- Vänd ner finriven parmesan och smaka av med salt och peppar.
Servering
- Snurra pastan till snygga ”spiraler” och lägg på tallrikar. Toppa med en klick löjrom och finskuren gräslök.