Citronpaj med italiensk maräng - Josefin Crafoords recept

7 röster
60 m
Citronpaj med italiensk maräng - Josefin Crafoords recept
Foto: Linus Hallsénius

Ljuvlig paj med spröd mördegsbotten fylld med en syrlig citronkräm som bryter av perfekt mot det söta marängtäcket. Bjud gärna pajen med hallonsås.

Visa mer
60 m

Du behöver

Pajdeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 3 citroner, saft från 3 och finrivet skal från 2
  • 3 äggulor
  • 2 dl socker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 100 g smör

Italiensk maräng

  • 4 äggvitor
  • 0,6 dl vatten
  • 2 dl socker

Hallonsås

  • 500 g frysta hallon
  • socker

Gör så här

  1. Pajdeg
    Tärna smöret och nyp ihop det med socker och mjöl. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop det till en deg. Plasta in och låt vila i kyl cirka 30 minuter.
  2. Tryck ut degen i små pajformar och förgrädda på 200 grader, ca 10 minuter.
  3. Fyllning
    Vispa ihop citronsaft- och skal från två citroner med smör och socker i en kastrull. Låt koka upp. Vispa ihop saften från den tredje citronen med majsstärkelse och rör ner i citronkrämen.
  4. Rör ned äggulorna och låt krämen sjuda på låg värme, rör om hela tiden tills krämen tjocknat. Låt svalna.
  5. Maräng
    Lägg äggvitan i en bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan. Häll sedan i sockret i en tunn stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall.
  6. Hallonsås
    Koka ihop frysta hallon med socker efter tycke och smak.
  7. Montering
    Häll den avsvalnade citronkrämen i pajskalen. Spritsa ut marängtoppar och bränn försiktigt med en brännare. Servera pajerna med hallonsåsen.
23 maj 2018

laddar fler recept

Laddar fler recept