Citronpaj med italiensk maräng - Josefin Crafoords recept

Citronpaj med italiensk maräng - Josefin Crafoords recept
Foto: Linus Hallsénius

Citronpaj med italiensk maräng - Josefin Crafoords recept

Av: Josefin Crafoord

Från: Hela Sverige bakar

14 ingredienser

60 m

Ljuvlig paj med spröd mördegsbotten fylld med en syrlig citronkräm som bryter av perfekt mot det söta marängtäcket. Bjud gärna pajen med hallonsås.

Ingredienser

pajdeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 3 citroner, saft från 3 och finrivet skal från 2
  • 3 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 100 g smör

Italiensk maräng

  • 4 äggvitor
  • 0,6 dl vatten
  • 2 dl strösocker

Hallonsås

  • 500 g frysta hallon
  • strösocker

Gör så här

Pajdeg

  1. Tärna smöret och nyp ihop det med socker och mjöl. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop det till en deg. Plasta in och låt vila i kyl cirka 30 minuter.
  2. Tryck ut degen i små pajformar och förgrädda på 200 grader, ca 10 minuter.

Fyllning

  1. Vispa ihop citronsaft- och skal från två citroner med smör och socker i en kastrull. Låt koka upp. Vispa ihop saften från den tredje citronen med majsstärkelse och rör ner i citronkrämen.
  2. Rör ned äggulorna och låt krämen sjuda på låg värme, rör om hela tiden tills krämen tjocknat. Låt svalna.

Maräng

  1. Lägg äggvitan i en bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan. Häll sedan i sockret i en tunn stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall.

Hallonsås

  1. Koka ihop frysta hallon med socker efter tycke och smak.

Montering

  1. Häll den avsvalnade citronkrämen i pajskalen. Spritsa ut marängtoppar och bränn försiktigt med en brännare. Servera pajerna med hallonsåsen.