Citronmarängpaj med lakrits - Ola Selméns recept

Foto: TV4
Citronmarängpaj med lakrits - Ola Selméns recept
18 ingredienser
2 h
Spröda pajskal fyllda med syrlig citronkräm och toppade med söt maräng och saltlakritspulver.
Ingredienser
Deg
- 3 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 2 msk strösocker
- 150 g smör, kallt
- 0,5 msk vatten, kallt
- smör att smörja tarelettformarna med
Citronkräm
- 3 dl vatten
- 1,5 dl strösocker
- 6 msk majsstärkelse
- 2 citroner
- 3 äggulor
- 1 msk smör
maräng
- 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk citron, saft
Garnering
- 2 tsk saltlakritspulver (salmiakpulver)
- färska hallon
- färsk citronmeliss
Gör så här
Deg
- Blanda mjöl, socker och salt. Skär smöret i mindre bitar.
- Arbeta in smöret i mjölblandningen till en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en jämn deg.
- Lägg i en plastpåse, platta till och lägg i kylen 30 minuter.
- Smöra bottnarna i tartelettformarna.
Citronkräm
- Blanda vatten, socker, majsstärkelse och citronsaft, samt rivet citronskal. Låt koka upp till en tjock kräm.
- Tillsätt äggulorna och låt koka upp under omrörning. Rör ner smöret och låt koka upp på nytt. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 200 grader, över- undervärme.
- Ta ut degen ur kylen och kavla ut på mjölat underlag. Klä formarnas insida med deg. Nagga bottnarna.
- Ställ i frysen ca 10 minuter. Tryck ev fast aluminiumfolie runt kanterna för att förhindra att kanterna åker ner under gräddning. Grädda ca 15 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
Maräng
- Vispa äggvitorna i en helt ren och torr glasskål eller bunke av rostfritt stål.
- Först bara vitorna på medelhastighet. Öka hastigheten och tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Tillsätt sist lakritspulvret. Man ska kunna vända skålen upp och ner.
- Fördela citronkrämen i de gräddade tartelettskalen.
- Bred eller spritsa marängsmeten över krämen. Bränn av med brännare så att marängen får lite färg.
- Pudra över saltlakritspulver. Garnera med hallon och citronmeliss.