Citronmarängpaj med grädde och färska bär

Citronmarängpaj med grädde och färska bär
Foto: Tv4

Citronmarängpaj med grädde och färska bär

9

8 steg att laga

15 ingredienser

30 m

Ljuvlig citronpaj med maräng, grädde och färska bär blir en både söt och syrlig efterrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

pajdeg

  • 75 g smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 krm salt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Citronkräm

  • 2 citron, rivet skal och saft
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 äggula
  • 100 g smör

maräng

  • 2 äggvita
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Till servering

  • 3 dl grädde
  • bär, färska

Gör så här

  1. Pajdeg
    Hacka ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en rund pajform och låt vila i kyl minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt svalna.
  3. Citronkräm
    Blanda citron, socker och ägg i en kastrull. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen har tjocknat.
  4. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna. Bred ut krämen i pajskalet.
  5. Maräng
    Vispa äggvitorna med 1 msk socker till ett fast skum.
  6. Koka resten av sockret med vatten tills temperaturen är 125 grader. Häll det heta sockret i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa tills marängsmeten svalnat.
  7. Fyll smeten i en spritspåse. Spritsa toppar av marängen på citronkrämen. Bränn med brännare tills topparna fått lite färg.
  8. Servering
    Vispa grädden lätt och servera till pajen, gärna med några bär.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julmys

Så skapar du en stämningsfull jul

Tips!

Läs mer