Citronmarängpaj med grädde och färska bär

9 röster
30 m
4

Ljuvlig citronpaj med maräng, grädde och färska bär blir en både söt och syrlig efterrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
30 m
4

Du behöver

pajdeg

  • 75 g smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 krm salt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Citronkräm

  • 2 citron, rivet skal och saft
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 äggulor
  • 100 g smör

maräng

  • 2 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 0,5 dl vatten

Till servering

  • 3 dl grädde
  • bär, färska
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Pajdeg
    Hacka ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en rund pajform och låt vila i kyl minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt svalna.
  3. Citronkräm
    Blanda citron, socker och ägg i en kastrull. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen har tjocknat.
  4. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna. Bred ut krämen i pajskalet.
  5. Maräng
    Vispa äggvitorna med 1 msk socker till ett fast skum.
  6. Koka resten av sockret med vatten tills temperaturen är 125 grader. Häll det heta sockret i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa tills marängsmeten svalnat.
  7. Fyll smeten i en spritspåse. Spritsa toppar av marängen på citronkrämen. Bränn med brännare tills topparna fått lite färg.
  8. Servering
    Vispa grädden lätt och servera till pajen, gärna med några bär.

Laddar fler recept...