Citronmarängpaj med grädde och färska bär

POPULÄRT
Citronmarängpaj med grädde och färska bär
Foto: Tv4

Citronmarängpaj med grädde och färska bär

Av: Filipe - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

30 m

Ljuvlig citronpaj med maräng, grädde och färska bär blir en både söt och syrlig efterrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 75 g smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 krm salt
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg

Citronkräm

  • 2 citroner, rivet skal och saft
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 äggulor
  • 100 g smör

maräng

  • 2 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Till servering

  • 3 dl grädde
  • bär, färska

Gör så här

Pajdeg

  1. Hacka ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en rund pajform och låt vila i kyl minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt svalna.

Citronkräm

  1. Blanda citron, socker och ägg i en kastrull. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen har tjocknat.
  2. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna. Bred ut krämen i pajskalet.

Maräng

  1. Vispa äggvitorna med 1 msk socker till ett fast skum.
  2. Koka resten av sockret med vatten tills temperaturen är 125 grader. Häll det heta sockret i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa tills marängsmeten svalnat.
  3. Fyll smeten i en spritspåse. Spritsa toppar av marängen på citronkrämen. Bränn med brännare tills topparna fått lite färg.

Servering

  1. Vispa grädden lätt och servera till pajen, gärna med några bär.