• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Citronmarängpaj, Daniel Roos recept

Citronmarängpaj, Daniel Roos recept
Foto: TV4

Citronmarängpaj, Daniel Roos recept

5 steg att laga

13 ingredienser

60 m

En klassisk dessertpaj som alltid är lika god - frasig mördeg, syrligt citronkräm toppa med en italiensk maräng. Mums!

Ingredienser

portioner4 små pajer

Mördeg

  • 250 g smör, mjukt och osaltat
  • 170 g florsocker
  • 470 g vetemjöl
  • 4 g salt
  • 2 ägg

Citronkräm

  • 180 g citronjuice (och river skal av ca 2 citron)
  • 180 g strösocker
  • 360 g ägg
  • 240 g osaltat smör
  • 1,5 blad gelatin

Italienskmaräng

  • 100 g äggvita
  • 30 g vatten
  • 200 g strösocker

Gör så här

  1. Mördeg
    Blanda i hop allt i en matberedare på låg hastighet med vinge till en jämn deg. Viktigt att man inte blandar degen för länge. Kyl sedan degen någon timme i kylen så att den blir kall, då blir den mycket lättare att jobba med. Kavla sedan ut degen tunn och klä 4 små tartformar med degen. Obs! Glöm inte att smörja tartformarna noga innan du klär dom med mördegen.
  2. Baka pajskalen på 175 grader ca 5-7 min lite beroende på storlek. Skalen ska få lätt gyllenbrunfärg. När dom svalnat plockar man försiktigt ut skalen från tartformarna
  3. Citronkräm
    Väg citronjuice, citronskal, socker och ägg i en kastrull, vispa sedan i hop det. Koka allt under konstant vispning till 84 grader, sila därefter smeten och tillsätt gelatinet. Avsluta med att mixa i det osaltade smöret. När krämen är klar så fyller man i den i dom bakade tartskalen. När skalen är fyllda så fryser man dom snabbt så att krämen stelnar.
  4. Italienskmaräng
    Koka strösocker med vattnet till 121 grader. Börja vispa äggen när sockerlagen är 110-115 grader. Vispa till ett hårt skum.
  5. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills marängen blir ljummen. Ta sedan ut tartskalen från frysen och spritsa marängen på citronkrämen. Avsluta med att bränna marängen med en liten gasolbrännare.