Citronkladdkaka med mascarponegrädde

koket.se
Citronkladdkaka med mascarponegrädde
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Citronkladdkaka med mascarponegrädde

14 ingredienser

40 m

Citronkladdkaka med pistage och mascarponegrädde kan blir en ny fikafavorit för hela familjen!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner kladdkaka
  • smör (till formen)
  • blå vallmofrön (eller ströbröd till formen)
  • 200 g vit choklad
  • 200 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 citroner (ekologiska)

Pistage och mascarponegrädde

  • 3 dl grädde
  • 1 msk florsocker
  • 1 burk mascarpone [ca 225 g]
  • ca 1 dl pistagekräm (ex. Gridelli)

Servering

  • blandade bär
  • blandade örter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Hacka den vita chokladen fint.
  3. Smält smöret i en kastrull och ta av från värmen. Tillsätt den vita chokladen och rör om tills allt smält. Häll över i en skål för att svalna helt.
  4. Vispa snabbt ihop strösocker och ägg för hand. Häll i det avsvalnade chokladsmöret och rör om.
  5. Sikta i vetemjöl i smeten och vänd runt med en slickepott.
  6. Tvätta och skrubba citronerna. Riv ner zest från två citroner och pressa i saften från en. Vänd runt så allt blandas.
  7. Smöra en form med smör som är 22 centimeter i diameter och häll i små vallmofrön, eller ströbröd.
  8. Häll smeten i formen och grädda kakan näst längst ner i ugnen i ca 18 minuter. Den ska vara något lös i mitten.
  9. Ta ut kakan och låt svalna helt i kylen innan servering.

Pistage och mascarponegrädde

  1. Vispa grädden och florsocker till en luftig konsistens.
  2. Vispa mascarpone och pistagekräm in en separat skål. Vänd sedan ner lite i grädde i taget med en slickepott.
  3. Vispa eventuellt lite till med elvispen för att få en spritsbar konsistens.

Servering

  1. Servera kakan med färska bär, färska örter samt pistage och marscarponegrädden.