Citronkladdkaka med mascarponegrädde
Citronkladdkaka med mascarponegrädde
14 ingredienser
40 m
Citronkladdkaka med pistage och mascarponegrädde kan blir en ny fikafavorit för hela familjen!
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
- smör (till formen)
- blå vallmofrön (eller ströbröd till formen)
- 200 g vit bakchoklad
- 200 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 3 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 2 citroner (ekologiska)
Pistage och mascarponegrädde
- 3 dl grädde
- 1 msk florsocker
- 1 burk mascarpone [ca 225 g]
- ca 1 dl pistagekräm (ex. Gridelli)
Servering
- blandade bär
- blandade örter
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Hacka den vita chokladen fint.
- Smält smöret i en kastrull och ta av från värmen. Tillsätt den vita chokladen och rör om tills allt smält. Häll över i en skål för att svalna helt.
- Vispa snabbt ihop strösocker och ägg för hand. Häll i det avsvalnade chokladsmöret och rör om.
- Sikta i vetemjöl i smeten och vänd runt med en slickepott.
- Tvätta och skrubba citronerna. Riv ner zest från två citroner och pressa i saften från en. Vänd runt så allt blandas.
- Smöra en form med smör som är 22 centimeter i diameter och häll i små vallmofrön, eller ströbröd.
- Häll smeten i formen och grädda kakan näst längst ner i ugnen i ca 18 minuter. Den ska vara något lös i mitten.
- Ta ut kakan och låt svalna helt i kylen innan servering.
Pistage och mascarponegrädde
- Vispa grädden och florsocker till en luftig konsistens.
- Vispa mascarpone och pistagekräm in en separat skål. Vänd sedan ner lite i grädde i taget med en slickepott.
- Vispa eventuellt lite till med elvispen för att få en spritsbar konsistens.
Servering
- Servera kakan med färska bär, färska örter samt pistage och marscarponegrädden.