Citronkladdkaka med italiensk maräng

37 röster
1 h
10
Citronkladdkaka med italiensk maräng
Foto: Helén Pe

Mjuk kaka och syrlig citronkräm möter söt maräng i den här ljuvligt goda och vackra kladdkakan.

 

Receptet kommer från boken Kladdkakor deluxe av Frida Skattberg.



Visa mer
1 h
10

Du behöver

Lemon curd

  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • 35 g smör

Citronkaka

  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 1 citron, skal och saft
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl

Italiensk maräng

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 2 äggvitor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
  2. Lemon curd
    Vispa äggen till lemon curden lätt och rör ner socker, citronskal och citronsaft. Ställ skålen i hett vattenbad och värm under omrörning tills blandningen tjocknar. Ta upp skålen ur vattenbadet, blanda i smöret och rör tills det smält. Låt lemon curden svalna helt.
  3. Citronkaka
    Smält smöret till citronkakan och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker, citronskal och saft samt vaniljsocker till en slät smet. Tillsätt mjölet och det smälta smöret. Rör till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 25 min. Ta ut och låt svalna i kylskåp.
  4. Maräng
    Värm socker och vatten till marängen i en kastrull. När sockerlagen nått en temperatur på ca 115 grader börjar du vispa äggvitorna i en bunke med elvisp tills vitorna blivit ett fluffigt skum. När sockerlagen nått en temperatur på 122 grader häller du försiktigt ner den i en tunn stråle i den uppvispade äggvitan. När all sockerlag är tillsatt ökar du hastigheten på vispen och vispar på högsta 1-2 minuter. Sänk sedan till lägsta hastighet igen och fortsätt vispa tills marängen svalnat helt.
  5. Ta fram kladdkakan ur kylskåpet. Bred ut lemon curd på kakan, men lämna 1 cm till kanten runt om. Spritsa eller bred på marängen och bränn sedan av den med en gasolbrännare. Om du inte har gasolbrännare ställ kakan högst upp i ugnen på 200 grader tills marängen blivit gyllene.
5 oktober 2018

Laddar fler recept