Citrongrottor

koket.se
Citrongrottor
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Citrongrottor

13 ingredienser

30 min + tid i kyl

De här enkla citrongrottorna är både söta och friska i ett. Perfekt att servera till fikat med familjen.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats

Citronkräm

  • 1,5 dl strösocker
  • 4 äggulor, rumstempererade (stora)
  • 0,75 dl citronsaft, färskpressad (ekologisk)
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 tsk citronskal, rivet (ekologisk)

Kakor

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljextrakt (paste eller vaniljsocker)
  • 1 citron, rivet skal (ekologisk)
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • 4 dl vetemjöl
  • florsocker (till rullning)

Gör så här

Citronkräm

  1. Mät upp strösocker, äggulor och citronsaft i en liten värmetålig glasskål. Vispa tills blandningen är slät.
  2. Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad). Rör konstant tills blandningen tjocknar, ca 10 minuter. (Om du har en termometer så värm till 77 grader.) Krämen får inte koka och du ska kunna se spåren från vispen i krämen.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och sila krämen genom en finmaskig sil ner i en ren skål.
  4. Rör ner smöret och citronskalet tills det är väl blandat. Låt svalna.
  5. Plasta skålen och ställ i kylen för att kallna och stelna.

Kakor

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ihop smör och socker tills det är ljust och fluffigt.
  3. Rör i äggulan, vanilj, citronskal och citronsaft tills smeten är slät. Arbeta för hand eller med elvispen.
  4. Tillsätt mjölet och blanda för hand till en mjuk deg.
  5. Använd en kakskopa (ca 1,5 msk) för att portionera ut degen.
  6. Rulla varje portion till en boll och vänd bollarna i florsocker.
  7. Lägg bollarna på en tallrik och ställ i kylen i minst 30 minuter.
  8. Placera bollarna på plåtar med 5 cm mellanrum.
  9. Grädda i 12 minuter tills kakorna är genomgräddade men fortfarande mjuka på toppen.
  10. Ta ut kakorna ur ugnen och använd baksidan av en rundad tesked (ca 1,5 tsk) för att skapa en fördjupning/grotta i mitten av varje kaka. Låt svalna.
  11. Fyll varje kaka med ca 1,5 tsk av den kylda citronkrämen.
  12. Servera kakorna direkt eller förvara i en lufttät burk i kylen i upp till 3 dagar. De går bra att frysa in.