Citron- och vitlökskyckling med rotfrukter och fetaostkräm

POPULÄRT
koket.se
Citron- och vitlökskyckling med rotfrukter och fetaostkräm
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Citron- och vitlökskyckling med rotfrukter och fetaostkräm

17 ingredienser

1 h 30 min

Laga och bjud på helgmiddag med ugnsbakad kyckling som får smak av citron och timjan. Samtidigt som kycklingen rostas i ugnen tillagas potatis, rödbetor och andra goda tillbehör - genialt. Dessutom bjuds en busenkel sås på mixad fetaost och crème fraiche till.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling (à ca 1,5 kg)
  • 100 g smör (rumsvarmt)
  • 3 klyftor vitlök, finrivna
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 citron, zest och saft

Rostade rotfrukter

  • 400 g fast potatis
  • 400 g rödbeta
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 1 tsk färsk timjan
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl pumpakärnor

Fetaostkräm

  • 150 g fetaost
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 knippe färsk gräslök, finskuren
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör samman smör, vitlök, timjan och citronzest. Smaka av med salt och peppar.
  3. Droppa citronsaften över hela och inuti kycklingen. Smörj sedan in kycklingen med det smaksatta smöret, gärna också innanför skinnet, det ger kycklingen extra smak.
  4. Tillaga kycklingen i ugnen på galler med en ugnsform under i ca 60-75 minuter. Innertemperaturen vid benet ska vara 82 grader när kycklingen är klar.
  5. Skala och skär potatis, rödbetor och lök i små klyftor och morötterna i munsstora bitar. Blanda med smulad timjan, pumpafrön, olivolja, salt och peppar. Blanda runt och lägg i ugnsformen under kycklingen när den varit i ugnen i 20 minuter och ca 40 minuter återstår.
  6. Kör fetaost och crème fraiche i en liten mixer till en slät kräm, eller mixa ihop med stavmixer. Tillsätt gräslök (spara lite av gräslöken till garnering) och rör om.
  7. Ta ut kycklingen och rotfrukterna ur ugnen och servera med fetaostkrämen. Strö över resterande gräslök och njut!