Citron- och vitlökskyckling med rotfrukter och fetaostkräm
Citron- och vitlökskyckling med rotfrukter och fetaostkräm
17 ingredienser
1 h 30 min
Laga och bjud på helgmiddag med ugnsbakad kyckling som får smak av citron och timjan. Samtidigt som kycklingen rostas i ugnen tillagas potatis, rödbetor och andra goda tillbehör - genialt. Dessutom bjuds en busenkel sås på mixad fetaost och crème fraiche till.
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
- 1 hel kyckling (à ca 1,5 kg)
- 100 g smör (rumsvarmt)
- 3 klyftor vitlök, finrivna
- 1 tsk torkad timjan
- 1 citron, zest och saft
Rostade rotfrukter
- 400 g fast potatis
- 400 g rödbeta
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 1 tsk färsk timjan
- 3 msk olivolja
- 0,5 dl pumpakärnor
Fetaostkräm
- 150 g fetaost
- 2 dl crème fraîche
- 1 knippe färsk gräslök, finskuren
- salt
- peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör samman smör, vitlök, timjan och citronzest. Smaka av med salt och peppar.
- Droppa citronsaften över hela och inuti kycklingen. Smörj sedan in kycklingen med det smaksatta smöret, gärna också innanför skinnet, det ger kycklingen extra smak.
- Tillaga kycklingen i ugnen på galler med en ugnsform under i ca 60-75 minuter. Innertemperaturen vid benet ska vara 82 grader när kycklingen är klar.
- Skala och skär potatis, rödbetor och lök i små klyftor och morötterna i munsstora bitar. Blanda med smulad timjan, pumpafrön, olivolja, salt och peppar. Blanda runt och lägg i ugnsformen under kycklingen när den varit i ugnen i 20 minuter och ca 40 minuter återstår.
- Kör fetaost och crème fraiche i en liten mixer till en slät kräm, eller mixa ihop med stavmixer. Tillsätt gräslök (spara lite av gräslöken till garnering) och rör om.
- Ta ut kycklingen och rotfrukterna ur ugnen och servera med fetaostkrämen. Strö över resterande gräslök och njut!