Citron- och vallmokaka med frosting
Citron- och vallmokaka med frosting
20 ingredienser
Saftig citronkaka med vallmofrön bakad i långpanna toppad med en färskostkräm med ännu mer citron i smakar som ett fluffigt moln där sötma möter syrlighet i perfekt harmoni.
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
- 2 dl vispgrädde
- 1,5 msk citronsaft
- 3 msk citronsaft
- 175 g smör, rumstempererat
- 2,25 dl strösocker
- 3 ägg
- 1 citron, finrivet skal
- 4,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,75 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 1 msk vaniljsocker
- 4 msk vallmofrö
Frosting
- 150 g smör, smält
- 300 g färskost
- 4,5 dl florsocker
- 2 msk vaniljsocker
- 2 citroner, finrivet skal
Garnering
- vallmofrö
- citron, finrivet skal
Gör så här
Kaka
- Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme). Täck en långpanna med bakplåtspapper (30x40 cm).
- Blanda ihop vispgrädde och citronsaft i en skål. Låt stå i rumstemperatur i minst 10 minuter tills den tjocknar.
- I en bunke rör du ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker.
- I en annan bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt krämigt med hjälp av en elvisp.
- Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg.
- Ha ner citronsaft och rivet skal från en citron och vispa till en jämn smet.
- Tillsätt de torra ingredienserna samt den tjocka grädden och vänd ihop till en tjock och krämig smet.
- Ha sedan i vallmofröna och vänd ihop alltsammans till en jämn smet med hjälp av en slickepott tills vallmofröna fördelat sig jämnt i smeten.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr ur kakan.
- Låt kakan svalna i formen helt och hållet innan du brer på frosting.
Frosting
- Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
- Vispa ihop färskost, florsocker, vaniljsocker och citronskal till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
- Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta men säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
- Bred ut frostingen på kakan. Garnera med vallmofrön och finrivet citronskal.