Citron- och marängpaj

koket.se
Citron- och marängpaj
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Citron- och marängpaj

14 ingredienser

Få saker slår en klassisk paj med citronkräm och italiensk maräng. Här är Roy Fares underbara recept.

Se Roy Fares laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

pajdeg

  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 120 g smör
  • 15 g äggula [1 st]

Citronkräm

  • 1 gelatinblad
  • 150 g citron, saft från (1,5 dl)
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 200 g vatten [2 dl]
  • 30 g majsstärkelse [0,75 dl]
  • 40 g äggula [3 st]
  • 30 g osaltat smör

Italiensk maräng

  • 125 g äggvita [5 st]
  • 75 g vatten [0,75 dl]
  • 210 g strösocker [2,5 dl]

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda ihop degen i en matberedare.
  2. Plasta och låt stå i kylen 20 minuter. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, fodra en rund pajform med löstagbar kant som är 23-24 cm i diameter och nagga botten med en gaffel.
  3. Frys pajformen i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader och grädda botten cirka 10 minuter, tills den fått en fin färg. Ta ut och låt svalna.

Citronkräm

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten.
  2. Blanda citronsaft, strösocker och 100 g vatten i en kastrull.
  3. Blanda 100 g vatten, maizena och äggulor i en bunke och blanda med en visp. Koka upp
  4. del 1 och häll det över del 2 blanda väl och sen tillbaka i kastrullen. Red krämen under omröring tills krämen tjocknar.
  5. Häll över det i en annan bunke, krama ur vatten ur gelatinbladet och lägg i tillsammans med smöret och rör runt och låt svalna. Fyll pajformen och stoppa in i frysen, viktigt att krämen satt sig innan du börjar med marängen.

Italiensk maräng

  1. Lägg äggvitan i en bunke. Koka upp strösocker och vatten till 121 grader. När sockret visar cirka 110 grader börjar du vispa äggvitan. Häll sedan i sockret med en tunn stråle medan du vispar och fortsätt vispa tills marängen är kall.

Montering

  1. Fyll pajformen med citronkräm och stoppa i i frys.
  2. Stryk på med maräng och bränn marängen med en brännare.
  3. Låt tina i rumstemperatur eller i kylen över natten innan servering.