Citron- och marängdröm

27 röster
1 h 15 m
4

Citron- och marängdröm med grädde och bär blir ett både sött och syrligt avslut på middagen. Perfekt fräsch dessert till en festlig middag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h 15 m
4

Du behöver

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 2-3 dl rice krispies

Citronkräm

  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 5 msk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1-3 citroner, saft och rivet skal

Till servering

  • mörk choklad
  • 4 dl grädde, vispad
  • blandade bär (blandade efter säsongen)
  • färsk citronmeliss
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Maräng
    Ta fram en långpanna 30x40 cm och klä med bakplåtspapper.
  2. Dela äggen. Lägg äggvitorna i en torr och ren vispskål. Tillsätt strösocker till äggvitorna. Vispa med elvisp till en fast smet. Smeten ska vara så fast att det går att vända upp och ner på bunken utan att smeten rinner ut.
  3. Tillsätt rice krispies och grädda mitt i ugnen på 125 grader i 1 timme. Stäng av värmen och låt stå ytterligare 15 minuter i ugnen.
  4. Citronkräm
    Lägg äggulorna i en kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, vispgrädde och vetemjöl. Vispa med en visp till en jämn smet. Låt den sedan koka upp på svag värme under omrörning. Rör sakta hela tiden. När krämen börjar tjockna, sänk värmen och låt sjuda under omrörning 1-2 minuter så att den blir riktigt tjock.
  5. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Rör försiktigt tills smöret smält och krämen blir blank och fin. Tillsätt rivet citronskal samt saften från dem och rör om. Smaka av och låt krämen svalna och bli ljummen.
  6. Till servering
    Smält chokladen och spritsa ut den i fina figurer på bakplåtspapper. Ställ kallt och låt stelna.
  7. Varva grädde, citronkräm och bär i ett fint glas. Toppa med citronmeliss och några chokladfigurer.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...