Citron- och hallontartelette, My Feldts recept

Citron- och hallontartelette, My Feldts recept
Foto: My Feldt

My Feldts ljuvligt goda recept på citrontarteletter med hallon och italiensk maräng. 

15 juli 2017

Du behöver

Skalet

  • 150 g ekologiskt dinkelsikt
  • 60 g ekologiskt mixat råsocker
  • 1,5 g salt
  • 90 g ekologiskt normalsaltat smör
  • 30 g ekologisk äggula

Citronkräm

  • 150 g citronsaft från pressade ekologiska citroner + zesten som zestas av först
  • 225 g ekologiskt socker
  • 175 g ekologiska hela ägg
  • 100 g ekologiskt normalsaltat smör
  • 1,5 gelatinblad

Italiensk maräng

  • 150 g ekologisk äggvita
  • 100 g vatten
  • 275 g ekologiskt råsocker

Servering

  • färska hallon
  • socker blandat med mynta och limezest

Gör så här

  1. Skal till tarteletterna
    Blanda ihop alla torra ingredienser, blanda med smöret och arbeta ihop tills ingredienserna får en sandliknande konsistens. Blanda i äggulan och arbeta samman till en homogen deg, den kommer att vara något kladdig. Packa in den med plast över och ställ den i kylen i ca 4 timmar.
  2. Kavla ut degen med lite mjöl, stansa ut runda ringar som passar för ringen eller formen och fodra ringarna genom att försiktigt trycka ut den i kanterna och skära bort överflödet med en vass kniv. Skulle man sakna ringar eller speciella tartformar kan man ta sin vanliga pajform, det funkar det med. Låt vila en stund i kylen och picka dem sedan med en gaffel i botten.
  3. Gör små folieformar som passar perfekt i skalen och häll i lite torrt ris eller okokta ärtor så att skalen inte tappar sin form när de gräddas och blir bubbliga på undersidan. Grädda dem i på 175 grader tills de är gyllenbruna, tid varierar från ugn till ugn.
  4. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna, lyft bort folien. Om skalet har för lite färg kan man stoppa in dem igen och baka av dem utan folieformen. Jag brukar spara folieformarna i en liten låda i skafferiet till nästa gång.
  5. Citronkräm
    Värm upp socker samt citronsaften och -zesten, slå över äggen under omrörning och värm upp till 84 grader under omrörning. Tillsätt gelatinet. Sila av direkt.
  6. Låt svalna till ca 50 grader, tillsätt smöret och vispa eller mixa ut det.
  7. Fyll tarteskalen och sätt i kylen eller frysen tills krämen satt sig.
  8. Italiensk maräng
    Använd helst en vispmaskin till marängen. Vispa äggvitan samtidigt som du kokar upp sockerlagen på socker och vatten till 121 grader. Vispa inte över äggvitan.
  9. Häll sockerlagen sakta i en stråle medans du vispar på hög hastighet. När all sockerlag är i sänker du hastigheten till strax innan maxhastighet. Marängen är klar när den ger en fin jämn näbb när du drar upp vispen. Den skall inte vispas kall utan den är klar fast den är ljummen!
  10. Spritsa direkt på tarteletterna, en italiensk maräng skall inte stå klar i en bunke, då sätter den sig. Bränn av den med en brännare, lägg på hallon samt lime- och myntasocker!
Kommentera receptet

Fler goda recept