Citron- och hallontårta med marängsmörkräm

POPULÄRT
Citron- och hallontårta med marängsmörkräm
Foto: TV4
Gunilla Wall
Gunilla Wall

Citron- och hallontårta med marängsmörkräm

Av: Gunilla Wall

Från: Det stora tårtslaget

34 ingredienser

Våningstårta med hallonmousse, citronmousse, halloncoulis och marängsmörkräm. Dekorera den med imponerande rosor som Gunilla eller efter eget tycke.

3 anslag görs till tårtan. Inom parentes hittar du ingrediensmängd för var och ett av anslagen.

Ingredienser

Anslag x3

  • 450 g smör [150 g]
  • 1080 g strösocker [360 g]
  • 18 ägg [6 st]
  • 960 g vetemjöl [320 g]
  • 9 tsk bakpulver [3 tsk]
  • 6 dl mjölk [2 dl]
  • vaniljextrakt
  • röd hushållsfärg

Hallonkompott

  • ca 700 g hallon
  • 200 g strösocker
  • vatten (en skvätt)

Hallonmousse

  • 6 dl hallonkompott, se ovan
  • 12 blad gelatin
  • 6 msk vatten, hett
  • 6 dl grädde, vispad

Citronmousse

  • 8 dl vispgrädde
  • 4 dl crème fraîche
  • 4 dl matyoghurt
  • 3 dl strösocker
  • 4 tsk citron, skalet, rivet
  • 2 dl citronsaft, pressad [ca 4-6 citroner]
  • 10 gelatinblad

Sockerlag

  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • citron, zest

Snabbcoulis

  • 500 g hallon
  • 2-3 msk florsocker (efter smak beroende på hur söta bären är)
  • 4 msk svartvinbärslikör

Marängsmörkräm

  • 300 g äggvita [10 st]
  • 440 g strösocker
  • 120 ml vatten
  • 680 g smör, rumstempererat
  • citronextrakt
  • citron, zest

Montering

  • sockerpasta
  • stödpinnar

Gör så här

Anslag

  1. Rör socker och smör mjukt och poröst.
  2. Dela äggen och tillsätt äggulorna en och en medan man vispar. Ställ äggvitorna till sidan en stund.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och rör i det växelvis med mjölken.
  4. Vispa sedan äggvitorna till medelhårt skum och vänd ner det till sist.
  5. Fyll bakform eller anslagsplåt och grädda. 175 grader. 20-25 min för anslagsplåt, minst 60 min för bakform (beroende på storlek).

Hallonkompott

  1. Koka upp så bären blir mjuka och mosa dem med sockret.

Hallonmousse

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min. Mät upp ca 6 dl av hallonkompotten.
  2. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Lägg dem i en liten skål och häll på hett vatten. Rör om tills gelatinet har lösts upp.
  3. Häll i gelatinet i bärkompotten medan du vispar. Var noga med att vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar. Rör sedan ner den vispade grädden.

Citronmousse

  1. Vispa grädden lätt. Vispa crème fraiche, yoghurt och socker på låg hastighet med elvisp tills allt socker löst sig.
  2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min Ta upp dem och smält dem i citronsaften i en kastrull. Rör snabbt ner det i yoghurtblandningen och vänd sedan ner grädden.

Sockerlag

  1. Koka upp sockerlagen och låt koka 3-4 minuter. Ställ att svalna.

Snabbcoulis

  1. Mixa bären i en mixer. Tillsätt socker och likör.

Marängsmörkräm

  1. Koka vatten och socker till 118 grader.
  2. Vispa äggvitorna på hög hastighet i köksmaskin med metallskål. Häll under tiden i sockerlagen i tunn stråle. Låt vispen gå till dess äggvitan svalnat (10-15 min).
  3. Tillsätt smöret lite i taget och vispa tills helt blandat. Tillsätt smaksättning.

Montering

  1. Botten 1, bred ut ett lager coulis, täck först med ett lager hallonmousse och sedan citronmousse direkt ovanpå. Lägg på botten 2, bred ut ett lager coulis, täck först med ett lager hallonmousse och sedan citronmousse. Lägg på botten 3, dränk med sockerlag.
  2. Täck med marängsmörkräm och sedan med sockerpasta. Stapla tårtorna på varandra med stödpinnar i stora och mellersta tårtan.