Citron- och apelsinsockerkaka med citrusglasyr

POPULÄRT
Citron- och apelsinsockerkaka med citrusglasyr
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Citron- och apelsinsockerkaka med citrusglasyr

11 ingredienser

En saftig, söt och syrlig sockerkaka som bakas i en avlång sockerkaksform och efter gräddning toppas med en enkel citrusglasyr. Skär i lagom tjocka skivor och bjud till helgens fika.

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

bitar

Sockerkaka

  • 100 g smör
  • 100 g mjölk [1 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 8 g bakpulver [0,5 msk]
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 1 apelsin, finrivet skal (ekologisk)

Citruslasyr

  • 1 apelsin, saften
  • 1 citron, saften
  • florsocker
  • ev mer finrivet skal från citrusfrukter

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Smöra en avlång sockerkaksform, lägg bakplåtspapper i botten och bröa sidorna.
  2. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken, låt svalna.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt med en elvisp.
  4. Sikta i de torra ingredienserna och blanda sedan försiktigt i det smälta smöret, finrivet skal från citron och apelsin.
  5. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter, kontrollera med provsticka.

Citrusglasyr

  1. Pressa saften ur apelsin och citron. Häll i en kastrull. Låt juicen småkoka så att den reduceras till hälften. Blanda i florsocker tills du fått en lite fastare glasyr.
  2. Ta ut kakan ur ugnen. Låt svalna något. Stjälp upp kakan och häll försiktigt glasyren över kakan och låt svalna helt.
Citron- och apelsinsockerkaka med citrusglasyr | Köket.se