Cirkustårta med chokladgrädde och chokladganache

Du behöver

Michelles tårtbotten med strössel

  • 8 ägg
  • vetemjöl
  • potatismjöl
  • strösocker
  • 8 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • färgglada chokladknappar
  • krossade oreos

Bjørn-Alis chokladdrömsbotten

  • 10 ägg, rumstempererade
  • 100 g brunt socker
  • 200 g strösocker
  • 180 g vetemjöl
  • 100 g glutenfritt mjöl eller potatismjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 35 g kakao

Bjørn-Alis chokladganache

  • 5 dl vispgrädde
  • 50 g honung
  • 500 g choklad, av valfri sort

Bjørn-Alis chokladgrädde

  • 1 l kall vispgrädde, max 36 % fett
  • 75 g kyld chokladganache
  • 4 msk florsocker

Montering

  • limesaft
  • ca 2 kg sugarpaste

Gör så här

  1. Michelles vaniljbotten med strössel
    Knäck 8 ägg i ett glas. Häll i lika delar socker i ett annat glas och fyll sedan ett 3:e med 2/3 mjöl och 1/3 potatismjöl. Det ska vara lika mycket i alla 3 glas.
  2. Häll i 8 tsk vaniljsocker och 3 tsk bakpulver i mjölblandningen.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt, sikta i mjölblandningen och blanda väl och försiktigt. Häll i godis och oreos.
  4. Smörj två formar på ca 20 cm i diameter och fördela smeten i dem. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 35-40 min.
  5. Chokladdrömsbotten
    Grädda bottnarna i 1x30 cm eller 2x20 cm formar.
  6. Vispa en luftig smet i 10 min av ägg och socker.
  7. Blanda mjölsorterna, kanel, bakpulver och kakao i en skål.
  8. Sätt maskinen på lägsta nivå och ha i mjölblandningen tillsammans med äggen och sockret. Öka gradvis på upp till max. Rör sedan vidare med slickepott.
  9. In i ugnen på 175 grader i 27-30 minuter.
  10. Chokladganache
    Häll 5 dl vispgrädde och 50 g honung i en kastrull. Sätt på svag värme tills vispgrädden börjar småkoka. Se upp så att det inte kokar över.
  11. Lägg 500 g choklad i en skål. Du kan använda både mörk, vit eller mjölkchoklad.
  12. Häll den varma vispgrädden över chokladen och rör till det blir ganache. Lägg ganachen att svalna i rumstemperatur, inte kylskåp.
  13. Chokladgrädde
    Vispa samman vispgrädde, chokladganache och florsocker. Det är viktigt att inte vispa grädden för tjock, skulle den bli tjock, rör i lite mer vispgrädde.
  14. Montering
    Skär bottnarna i 3 delar. Dränk dem med limesaft. Sätt en botten på en bricka och spritsa först en kant med chokladgrädde. Fyll sedan hela bottnen med chokladgrädden. Gör likadant på övriga våningar. Spackla tårtan med ganachen och täck med sugarpaste.
Kommentera receptet

Fler goda recept