Grillad flankstek med fyllda pimiento de padron

Grillad flankstek med fyllda pimiento de padron
Foto: TV4

Grillad flankstek med fyllda pimiento de padron

Av: Christofer Öhrvall

Från: Grillmästarna

14 ingredienser

45 min

Flankstek grillas och serveras med piementos de padron fyllda med rökta tomater, lök och chili.

Flanksteken bör serveras medium rare, om du föredrar genomstekt kött så välj då en annan styckdetalj. För att komma upp i tillräckligt hög temperatur i grillen så var beredd med ytterligare ett upptänt tändrör med kol som du kan hälla i grillen innan du lägger på flanksteken.

Ingredienser

portioner
  • 800 g flankstek
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, grovmalen (efter smak)
  • en näve mesquite rökspån till grillningen

Fyllda pimiento de padron

  • 3 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • några kvistar persilja
  • 3 tomater
  • 10 pimiento de padrón
  • 2 msk olivolja
  • röd chilifrukt, hackad (efter smak)
  • balsamvinäger (efter smak)
  • salt (efter smak)

Gör så här

  1. Tänd grillen, använd dig gärna av ett tändrör istället för tändvätska. Blötlägg även rökspånet. När kolen är klar, häll den då längst ut mot kanten i grillen och släng på det blötlagda rökfliset.
  2. Hacka och fräs schalottenlök, vitlök och några persiljeblad i en skvätt olivolja i en kastrull på grillen.
  3. Salta och peppra flanksteken rikligt. Låt den sedan ligga framme i rumstemperatur i minst 20 minuter.
  4. Rök tomaterna i 30 minuter på gallret längst bort från glöden.
  5. Grilla sex stycken pimiento de padron över glöden. Det gör inget om de blir lite brända då de senare ska skalas och delas.
  6. Dela, salta och häll en skvätt olivolja över resterande pimiento de padron.
  7. Skala de rökta tomaterna och skär i små bitar. Skala och hacka dina sotade pimiento de padron. Blanda schalottenlök, vitlök, tomater, sotad pimenton de padron, persilja och olivolja till en varm grönsaksröra. Smaka av med hackad röd chili, balsamvinäger och salt.
  8. Fyll de resterande delade pimiento de padron med grönsaksröran.
  9. Grilla flanksteken på mycket hög värme i cirka två minuter tills den fått ordentliga märken från gallret. Vänd en gång och grilla ytterligare några minuter. När båda sidorna har fått bra färg så lägg köttet en bit från glöden med den tjockaste delen av flanksteken pekande mot glödhärden. Pensla med rödvinsvinäger och lägg på locket och låt den gå ytterligare runt fyra minuter.
  10. Ta bort flanksteken och låt den vila i cirka tio minuter. Skär sedan köttet tvärs över fibrerna innan du serverar. Om flanksteken är tjockare än två cm behöver den vila i folie de första fem minuterna av vilotiden.