Chocolate Ginger Layer Cake

Chocolate ginger layer cake
Foto: TV4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Chocolate Ginger Layer Cake

22 ingredienser

Christina Gyllner recept på Chocolate Ginger Layer Cake, en maffig chokladtårta med smak av ingefära.

Personligt minne:
Gjorde denna kaka första gången jag bodde i USA, tycker att choklad och ingefära är en grym kombination och används alldeles för sällan! Detta blev en födelsedagstårta till min kära vän och hon ville verkligen lära sig att baka. Hon var med under hela processen men tror att jag tappade bort henne efter en timme då hon satt och tittade på tv istället för att hjälpa till... Men hon blev glatt överraskad över resultatet och sa att det var den finaste tårta hon någonsin fått, så från den soliga dagen i maj har detta blivit en födelsedagstårta att räkna med. Den innehåller många lager med smaker vilket jag älskar och att den är inspirerad av USA är väl ingen överraskning. Hellre en liten bit av en riktigt mastig kaka än en stor slice av något som är sisådär! /Christina

Ingredienser

Sockerlag med vanilj och ingefära

  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 cm färsk ingefära, hackad

Tårtbottnar

  • 2,5 dl vatten, kokande
  • 1 dl kakao
  • 1 msk kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 2,67 dl strösocker
  • 110 g smör, rumstempererat
  • 2 ägg (stora)
  • 1,5 tsk vaniljextrakt

Chokladkräm

  • 280 g mörk choklad (av bra kvalitet)
  • 260 g grädde

Topping

  • 5 dl grädde, vispad
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 msk florsocker

Gör så här

Vanilj- och ingefärslag

  1. Koka upp alla ingredienserna, låt koka i 3 minuter och låt sedan lagen dra tills den svalnat.

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en springform med diametern 24 cm och lägg lite bakplåtspapper i botten. Smörj igen och sikta lite vetemjöl över.
  3. Vispa ihop 2,5 dl kokande vatten med kakao tills det är slätt.
  4. Kombinera mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och ingefära i en skål.
  5. I hushållsassistent eller med elvisp; vispa smör och socker vitt och fluffigt.
  6. Addera ägg, ett i taget.
  7. Tillsätt vaniljextrakt.
  8. Tillsätt mjölmixen i fyra omgångar och varva med kakaovattnet i tre omgångar, börja och avsluta med mjölet.
  9. Fyll springformen med smet och grädda i din tårtbotten ca 30 minuter. Låt svalna på galler.

Chokladkräm

  1. Hacka choklad och häll i en rostfri skål. Koka upp grädde och häll över, låt svalna över isbad, vispa chokladkrämen fluffig och ställ kallt tills din tårtbotten svalnat.

Topping

  1. Vispa grädde tillsammans med florsocker och vaniljextrakt tills det bildas fasta toppar.

Montering

  1. Dela botten i tre delar.
  2. Pensla varje lager med sockerlagen, tag hälften av chokladkrämen och bred ut ett jämt lager.
  3. Upprepa processen och klä sen in kakan med vispad grädde. Dekorera med chokladlöv eller liknande.