3 dl tomatsås all’Arrabbiata eller Christians tomatsås (se recept nedan)
1,5 dl torrt vitt vin
2 msk tomatpuré
1 msk färsk bladpersilja, hackad
2 msk fiskfond
flingsalt
Christians tomatsås
2 morötter
250 g rotselleri
2 gula lökar
2 dl olivolja
1600 g hela skalade burktomater
300 g tomatpuré
1,5 l vatten
1 msk salt
Gör så här
Om du har tid, kan du laga Christians tomatsås. Receptet nedan är en stor sats, så det som blir över efter du använt de 3 dl som behövs till skaldjursrisonin kan du frysa in. Har du inte lika mycket tid går det alldeles utmärkt att använda Barillas tomatsås all’Arrabbiata!
Christians tomatsås: Skala och skär morötter, rotselleri och lökar i grova bitar. Värm olivoljan i en stor kastrull, och bryn de skurna grönsakerna tills de är gyllenbruna. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten och salt. Låt såsen koka ner till hälften. Mixa med stavmixer. Smaka av och salta vid behov.
Tillagning skaldjursrisonin: Koka Risoni ca 2 minuter, häll av vattnet och kyl ner Risonin genom att spola den med kallt vatten. Häll av risonin i en finmaskig sil eftersom ett vanligt durkslag har för stora hål. Häll olivolja i en stekpanna, lägg i vitlöken och fräs tillsammans med smör och en nersmulad, torkad peperoncini (eller 1 knivsudd cayennepeppar). Låt allt fräsa i ca 2 minuter. Lägg i tomatpuré och tomatsås all’Arrabbiata. Häll på torrt vitt vin och fiskfond. Koka upp.
Häll i seafoodmixen och musslorna (helst färska men frysta går bra). Låt det stormkoka under lock i ca 5 minuter. Ta av locket, används färska musslor plockas de musslor som ej öppnat sig bort. Tillsätt persilja, och koka ytterligare ca 5 minuter. Lägg ner den förkokta risonin. Låt koka tills vätskan kokat ner och skaldjursrisonin blivit krämig (ca 8 minuter). Rör då och då så att det inte bränns vid i botten. Smaka av och salta vid behov av med flingsalt och garnera med hackad bladpersilja.