Stekt abborre med beurre blanc

Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Stekt abborre med beurre blanc
13 ingredienser
40 min
Klassisk abborre med en härlig vitvinssås och sötsyrliga rabarber.
Ingredienser
- 4 abborrar, i filéer
- 2 schalottenlökar
- 1 dl vatten
- 1 dl vitvinsvinäger
- 0,5 dl vitt vin
- 1 dl grädde
- 300 g smör, rumstempererat
- salt
- peppar
- 0,5 citron
- 2 stjälkar rabarber
- 1 tsk strösocker
- smör, till stekning
Gör så här
- Måtta upp grädden i en skål. Filéa abborren och vänd i grädden (spara grädden). Salta och peppra fisken och stek i smör i stekpanna.
- Skala och finhacka löken. Lägg i en kastrull med vatten, vinet och vinägern och koka upp tills knappt en fjärdedel av vätskan återstår.
- Häll i grädden och låt koka i cirka 2 minuter.
- Tillsätt sedan smöret i småbitar under kraftig vispning tills allt smör är upplöst. Se till att såsen inte kokar ihop för mycket under vispningen, då kan den skära sig.
- Sila eventuellt av såsen.
- Låt såsen få ett hastigt uppkok före servering och smaksätt med salt och peppar. Pressa även i lite citronsaft.
- Skala rabarbern om den är grov. Strimla fint och fräs med lite smör och socker i en gryta. Tillsätt en skvätt vatten och låt koka upp så att rabarbern är tillräckligt mjuk.
- Servera strömmingen med såsen och rabarbern. Färskpotatis passar utmärkt till.