Kall inkokt lax med skarpsås

Kall inkokt lax med skarpsås

22 ingredienser

Ingredienser

  • 1 laxfilé av mittbit (à 500 g till förrätt eller à 800 g till varmrätt)

Lag:

  • 1 morot, medelstor
  • 1 gul lök
  • 2,5 l vatten
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 3 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • ev hel nejlika
  • ev lagerblad
  • ev dillstjälkar

Skarpsås:

  • 3 msk majonnäs
  • 1 ägg, hårdkokt och finhackat
  • en skvätt vitvinsvinäger (eller ättikssprit)
  • 2 msk dill, finhackad
  • 2 msk grädde, vispad
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 gurka, tunt skivad
  • persilja, hackad

1-2-3 lag

  • ättika, 1 del
  • socker, 2 delar
  • vatten, 3 delar

Gör så här

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 min. Skär laxen i 4 portionsbitar och lägg den i en vid gryta. Häll över spadet så det täcker fisken. När det hela kokar upp igen, ta kastrullen från spisen och låt laxen svalna i sitt spad med lock på. Låt gärna laxfiléerna ligga några timmar i lagen i kyla.
  2. Gör under tiden skarpsåsen. Rör ihop majonnäsen med hackat ägg. Piffa med lite vinäger eller ättikssprit och rör sedan ned grädde och dill så det blir luftigt. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt 1 timme före servering.
  3. Ta upp laxen och låt spadet rinna av. Garnera den med kokta morotsbitar och kokt purjolök.
  4. Smaka av såsen en sista gång. Bland annat kan syran mattas av under tiden i kylskåpet.
  5. Servera laxfiléerna med skarpsås och dill. Färskpotatis smakar gott till.