Gäddfärsbullar
Gäddfärsbullar
14 ingredienser
Ingredienser
- 500 g rensat gäddkött
- 4 dl vispgrädde
- 1 msk stött anis
- 1 ägg
- salt
- vitpeppar
- champinjoner
- schalottenlök
Sås:
- 0,5 dl vetemjöl
- 0,5 l mjölk
- 2 msk smör
- salt
- äggula
- 1 dl riven ost (t ex västerbotten)
Gör så här
- De grova benen bör vara borta ur gäddköttet, men det spelar ingen roll om några småben finns kvar, eftersom de försvinner i malningen. Kör gäddköttet i matberedare eller först genom grova skivan på köttkvarn och sedan den fina.
- Koka 1 dl av vispgrädden med stött anis 2-3 minuter och låt kallna.
- Tillsätt ägget, anisgrädden och sedan resten av grädden i två omgångar i matberedaren. Om du arbetar färsen för hand så håll den så kall som möjligt och arbeta in grädden väl mellan varje spädningsomgång. Smaka av med salt och peppar.
- Doppa en stor matsked i varmt vatten och forma vackra, ovala bullar. Pochera dem i 175º ugn i lättsaltat vatten, 1 tsk per liter, 8-12 minuter. Eller sjud dem försiktigt i en traktörpanna ovanpå spisen tills de är vita och fasta.
- Finhacka svamp och skalad lök. Fräs i smör utan att det får färg. Salta och peppra.
- Sås:
- Häll ca halva mängden mjölk i en stor kastrull. Vispa ut mjölet i den kalla mjölken. Häll i resten av mjölken och koka upp under omrörning och sjud 3-5 minuter. Tillsätt smör och äggula. Rör även ned osten.
- Till gäddfärsbullar passar det även bra med vitvinssås eller murkelsås och kokt pressad eller pressad potatis.
- Dekorera gärna tallriken med lättkokta finstrimlade morötter och purjo, så det kommer lite extra färg i denna vita rätt.