"Det här är en paj med världens enklaste chokladfyllning. Den är god att äta som den är, men på restaurangen brukar vi servera den med hemgjord vaniljglass. Klassiska dessertsmaker och himmelskt gott." /Adam & Albin
Blanda mjöl, florsocker och salt i en degblandare med paddel. Kör tills det fått en sandig konsistens.
Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt blanda tills äggen gått in helt i degen. Viktigt att inte blanda för länge, degen ska precis gå ihop.
Lägg upp degen på köksbänken och knåda ihop den med händerna. Slå in den i plastfolie och låt vila i kylen tills den blivit helt kall och genomfryst, ca 1 timme.
Placera en anslagsring (ca 3 cm hög, 25 cm i diameter) på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Alternativt använd en låg springform i samma mått.
Kavla ut degen ca 3 mm tjock och klä anslagsringen eller springformen. Skär bort överflödig deg längs med överkanten.
Värm ugnen till 160 grader. Lägg ett bakplåtspapper i pajskalet så att det täcker både botten och kanterna och fyll skalet med torkade ärtor eller bönor.
Förbaka pajskalet ca 45 minuter, tills det fått en jämn, gyllene färg.
Ta ut pajskalet och plocka bort bönorna/ärtorna och bakplåtspappret.
Sänk ugnen till 100 grader. Pensla pajskalet med ett tunt lager äggula och grädda ytterligare några minuter, eller tills äggulan torkat in helt.
Chokladfyllning
Lägg alla ingredienser i en skål och smält i ett vattenbad under omrörning tills du får en slät smet.
Häll smeten i det gräddade pajskalet och låt pajen sätta sig i kylen i ca 4 timmar, eller tills den stelnat helt.
Vaniljglass
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstång, frön, mjölk, grädde och hälften av sockret under omrörning.
Vispa ihop äggulorna med det resterande sockret och vänd ner det i mjölk- och gräddblandningen.
Värm allt till 84 grader under omrörning. Blir det varmare än så kan det bli äggröra, och är temperaturen lägre tjocknar inte smeten.
Vispa ner det blötlagda gelatinbladet. Sila bort vaniljstången och låt glassmeten svalna. Kör den sedan i en glassmaskin.
Karamelliserade kakaonibs
Blanda socker och vatten i en kastrull och koka på medelhög värme tills det har blivit en gyllene karamell, ca 5 minuter.
Vänd ner kakaonibs i karamellen och häll snabbt upp på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Låt svalna helt och finhacka sedan med en kniv.
Servering
Skär upp pajen och lägg upp på tallrikar. Toppa med de karamelliserade kakaonibsen, ringla över lite olivolja och strö på en nypa flingsalt. Servera med glassen.