Chokladpekanpaj

koket.se
Chokladpekanpaj
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Chokladpekanpaj

14 ingredienser

1,5

Gudomligt god paj med ett sprött chokladskal fyllt med pekannötter och chokladkräm. En sann dröm för alla chokladälskare.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 25 g kakao [4 msk]
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 45 g florsocker [0,75 dl]
  • 15 g äggula [1 st]

Pekanfyllning

  • 200 g pekannötter [3 dl]
  • 100 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 165 g ägg, rumstemperatur [3 st]
  • 210 g farinsocker [3 dl]
  • 75 g strösocker [0,75 dl]
  • 5 g salt [1 tsk]
  • 30 g vetemjöl [0,5 dl]

Till servering

  • 4 dl vispgrädde

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke eller i en matberedare och blanda samman till en jämn deg.
  2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
  3. Kavla på en mjölad arbetsyta ut degen 3–4 mm tunt. Fodra en rund pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med degen. Fodra formen ända upp över kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv. Ställ in i frysen 35-40 minuter.

Pekanfyllning

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Grovhacka pekannötterna. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen, blanda tills chokladen smält. Vispa äggen fluffiga i en bunke tillsammans med farinsocker, salt och strösocker. Vispa sedan ner det smälta smöret och tillsätt vetemjöl. Blanda ordentligt.
  3. Strö pekannötterna i formen och häll över smeten. Toppa med hela pekannötter. Grädda mitt i ugnen tills pajen fått en fin gyllenbrun färg och känns fast cirka 25–30 minuter, ta ut och låt svalna.
  4. Vispa grädden mjuk och lätt fluffig. Servera pajen tillsammans med grädden.