Chokladpekanpaj

51 röster
1,5
10
Chokladpekanpaj
Foto: TV4

Gudomligt god paj med ett sprött chokladskal fyllt med pekannötter och chokladkräm. En sann dröm för alla chokladälskare. 

Visa mer
1,5
10

Du behöver

Pajskal

  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 25 g kakao (4 msk)
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 45 g florsocker (0,75 dl)
  • 15 g äggula (1)

Pekanfyllning

  • 200 g pekannötter (3 dl)
  • 100 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 165 g ägg (3) - rumstemperatur
  • 210 g farinsocker (3 dl)
  • 75 g strösocker (0,75 dl)
  • 5 g salt (1 tsk)
  • 30 g vetemjöl (0,5 dl)

Till servering

  • 4 dl vispgrädde
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Mördeg
    Blanda alla ingredienser i en bunke eller i en matberedare och blanda samman till en jämn deg.
  2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter.
  3. Kavla på en mjölad arbetsyta ut degen 3–4 mm tunt. Fodra en rund pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med degen. Fodra formen ända upp över kanterna och skär bort överflödig deg med en kniv. Ställ in i frysen 35-40 minuter.
  4. Pekanfyllning
    Sätt ugnen på 170 grader.
  5. Grovhacka pekannötterna. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen, blanda tills chokladen smält. Vispa äggen fluffiga i en bunke tillsammans med farinsocker, salt och strösocker. Vispa sedan ner det smälta smöret och tillsätt vetemjöl. Blanda ordentligt.
  6. Strö pekannötterna i formen och häll över smeten. Toppa med hela pekannötter. Grädda mitt i ugnen tills pajen fått en fin gyllenbrun färg och känns fast cirka 25–30 minuter, ta ut och låt svalna.
  7. Vispa grädden mjuk och lätt fluffig. Servera pajen tillsammans med grädden.
17 november 2018

Laddar fler recept...