Chokladkextårta - Donals recept
Chokladkextårta - Donals recept
12 ingredienser
20 min + tid i kyl
En härligt chokladig kaka med spröda kexbitar som du svänger ihop på ett kick. Låt den sedan stelna i kylen tills det är dags för dessert.
Se Donal Skehan laga receptet

Ingredienser
Kaka
- 300 g smör
- 200 ml ljus sirap
- 300 g mörk choklad 60 %
- 200 g digestivekex
- 250 g mariekex (eller Rich Tea Biscuits)
- 100 g maltesersgodis
- 100 g minimarshmallows
Glasyr
- 100 g mörk choklad 60 %
- 25 g osaltat smör
- 50 g florsocker, siktat
- 75 ml vispgrädde
Till dekortation
- strössel
Gör så här
Kaka
- Smörj och fodra en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter.
- Bryt chokladen i mindre bitar. Smält smör i en kastrull på låg värme, tillsätt sedan sirap och choklad. Rör noga så att alla ingredienser blandas väl.
- Låt smeten svalna något och bryt under tiden kexen i mindre bitar. Rör sedan ner kex, Maltesers och marshmallows.
- Häll smeten i formen. Jämna ut ytan och tryck ner smeten för att undvika luftbubblor. Täck formen och låt stelna i kylskåp minst 4 timmar.
Glasyr
- Smält choklad och smör i en liten kastrull. När allt smält, ta bort kastrullen från värmen och vispa ner florsocker och grädde.
- Låt svalna tills smeten är tillräckligt tjock för att kunna forma en åtta på ytan med sked. Häll glasyren över kakan, dekorera med strössel och låt stelna i rumstemperatur innan servering.