Chokladkaka med passionscurd

Chokladkaka med passionscurd
Foto: Tv4

Chokladkaka med passionscurd

Av: Kenneth - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h

Chokladkaka med passionscurd och italiensk maräng blir lätt en favoritdessert.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chokladkaka

  • 75 g brunt farinsocker
  • 1 ägg
  • 50 g smör, smält
  • 50 g choklad, smält
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 70 g vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Passionsfruktscurd

  • 6 passionsfrukter
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 limefrukt
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 ägg
  • 2 äggulor

Italiensk maräng

  • 0,5 dl vatten
  • 2,25 dl strösocker
  • 4 äggvitor

Gör så här

Chokladkaka

  1. Blanda socker, ägg, smält smör, smält choklad och vaniljextrakt i en skål.
  2. Blanda sedan i mjöl, bakpulver och salt. Rör om till en jämn smet. Kyl sedan smeten i 30 minuter.
  3. Ta sedan fram smeten som nu har stelnat till sig och skeda upp 4 bollar på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga i ugnen på 180 grader i 12 minuter.

Passionsfruktscurd

  1. Dela frukterna och gröp ur allt fruktkött med kärnor ner i en kastrull. Tillsätt socker och smör och sjud några minuter.
  2. Sila allt genom att pressa kärnorna hårt med baksidan av en sked mot en sil en stund. Häll tillbaka den silade curden i kastrullen och värm på igen.
  3. Pressa saften ut limen i ett glas och rör i maizenan så den blir klumpfri. Rör ner i curden.
  4. Vispa ihop ägget med äggulorna lite snabbt och rör ner i curden. Fortsätt sjuda och rör hela tiden tills den har en tjock härlig konsistens. Låt svalna.

Italiensk maräng

  1. Koka upp vatten och socker till 121 grader, när den når cirka 110 grader, vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
  2. Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.

Montering

  1. Fördela ut passionsfruktscurden på chokladkakan när kakan svalnat.
  2. Spritsa sedan marängen över passionsfruktscurden och bränn av den med en gasbrännare.