Chokladkaka med mjukt kolatäcke

40 röster
75 m
6-8
Chokladkaka med mjukt kolatäcke
Foto: My Feldt

Saftig chokladkaka på mörk choklad och enkorn med ett täcke av mjuk kola på. Bjud på den här till fikat och du kommer garanterat bli populär!

Tips! Har du inte enkorn går det att byta mot vetemjöl eller dinkel.

Visa mer
75 m
6-8

Du behöver

Chokladkaka

  • 2 ekologiska apelsiner, zezten
  • 1 tsk socker
  • 375 g mörk choklad
  • 375 g normalsaltat smör
  • 330 g hela ägg
  • 300 g mixat råsocker
  • 110 g enkornsmjöl

Mjuk kola

  • 2 dl grädde
  • 2 dl råsocker
  • 2 dl sirap
  • 40 g smör
  • 3 nypor salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 185 grader.
  2. Blanda zesten från apelsinerna med 1 tsk socker.
  3. Smält smöret, chokladen och apelsinskalssockret tillsammans i en bunke. Det går lika bra i micron eller över vattenbad. Värm till ca 50 grader, är det kallare kommer smeten att sätta sig när de andra ingredienserna kommer i och kakan blir kort i konsistensen.
  4. Vägg upp de andra ingredienserna i separata bunkar.
  5. Vänd i sockret i smöret och chokladen och rör ut. Vänd i äggen och vispa ut med en ballongvisp. I detta stadiet kan det se ut som att smeten spricker, det är för att den gör det. Men det löser sig när mjölet kommer i. Tillsätt mjölet och vispa med vispen tills smeten är homogen.
  6. Vänd upp i en smord springform eller ugnssäker form. Baka kakan i 185 grader i ca 20-35 minuter, tills den börjar sufflera men ändå har en dallrig mitt. Låt den svalna ordentligt innan du skär i den.
  7. Mjuk kola
    Koka upp grädde, socker och sirap till 116 grader. Ta av från plattan och rör ner smör och salt. Låt stå i rumstemperatur tills den svalnat och satt sig och häll sedan över kakan.
24 februari 2018

Fler goda recept