Chokladglass med apelsinklyftor och knäckflarn

Foto: Tv4
Chokladglass med apelsinklyftor och knäckflarn
13 ingredienser
50 m
Chokladglass med cointreaumarinerade apelsinklyftor och knäckflarn blir en festlig efterrätt till helgen.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Chokladglass
- 5 dl vispgrädde
- 2 dl kondenserad mjölk
- ca 200 g choklad, smält (gärna belgisk)
Marinerade apelsinklyftor
- 3 apelsiner
- 1 msk strösocker
- 2 dl cointreau (till marinering)
Knäckflarn
- 75 g smör
- 2 msk sirap
- 2 msk mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 100 g vit bakchoklad, apelsinklyftor
Gör så här
Chokladglass
- Vispa grädden med elvisp. Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa lite till.
- Tillsätt sedan den smälta chokladen.
- Häll glassen i en form som rymmer minst 1,5 liter. Plasta in och låt stå minst 6 timmar i frysen innan servering.
Marinerade apelsinklyftor
- Skala och dela apelsinerna. Skär av skinnet och dela klyftorna i två bitar eller mindre. Lägg dem i en skål och slå över socker och Cointreau. Låt stå ett par timmar innan servering.
Knäckflarn
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smör med sirap och låt koka en minut under omrörning.
- Blanda ner mjölk, socker, vetemjöl och havregryn. Låt svälla minst 10 minuter.
- Klick ut smeten på bakplåtspapper, ca en tesked i varje klick. Grädda i ugnen ca 7 minuter eller tills de fått fin färg.