Chokladglass med apelsinklyftor och knäckflarn

Chokladglass med apelsinklyftor och knäckflarn
Foto: Tv4

Chokladglass med apelsinklyftor och knäckflarn

Av: Johan - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

50 m

Chokladglass med cointreaumarinerade apelsinklyftor och knäckflarn blir en festlig efterrätt till helgen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chokladglass

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl kondenserad mjölk
  • ca 200 g choklad, smält (gärna belgisk)

Marinerade apelsinklyftor

  • 3 apelsiner
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl cointreau (till marinering)

Knäckflarn

  • 75 g smör
  • 2 msk sirap
  • 2 msk mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 100 g vit bakchoklad, apelsinklyftor

Gör så här

Chokladglass

  1. Vispa grädden med elvisp. Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa lite till.
  2. Tillsätt sedan den smälta chokladen.
  3. Häll glassen i en form som rymmer minst 1,5 liter. Plasta in och låt stå minst 6 timmar i frysen innan servering.

Marinerade apelsinklyftor

  1. Skala och dela apelsinerna. Skär av skinnet och dela klyftorna i två bitar eller mindre. Lägg dem i en skål och slå över socker och Cointreau. Låt stå ett par timmar innan servering.

Knäckflarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smör med sirap och låt koka en minut under omrörning.
  3. Blanda ner mjölk, socker, vetemjöl och havregryn. Låt svälla minst 10 minuter.
  4. Klick ut smeten på bakplåtspapper, ca en tesked i varje klick. Grädda i ugnen ca 7 minuter eller tills de fått fin färg.