Chokladgelato

POPULÄRT
chokladgelato
Foto: Lennart Weibull

Chokladgelato

Av: Angelo Scarfò, Hanna Scarfò

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

30 m + tid i kyl

Vad passar väl bättre en varm sommardag än hemgjord glass? Det här receptet ger dig en himmelskt krämig och god chokladgelato!

Ingredienser

portioner gram
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 1 gelatinblad
  • 405 g standardmjölk [4 dl]
  • 45 g vispgrädde [0,45 dl]
  • 5 g kakao (22-24 %) [1 msk]
  • 25 g sirap (kokossirap) [1 msk + 0,5 tsk]
  • 1 krm salt
  • 72 g äggula [ca 4 äggulor]
  • 100 g rörsocker [1,1 dl]

Gör så här

  1. Finhacka chokladen och ställ åt sidan i en skål.
  2. Lägg gelatinet i en annan skål med kallt vatten.
  3. Koka upp mjölk, grädde, kakao, kokossirap och salt under omrörning i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Ta av från plattan och låt stå.
  4. Vispa äggula och socker ljust och luftigt i en separat bunke.
  5. Häll över cirka hälften av mjölkblandningen på socker- och äggblandningen under omrörning och vispa till en jämn smet.
  6. Häll tillbaka äggblandningen i kastrullen med resterande mjölkblandningen och värm under omrörning till 85 grader.
  7. Lägg i gelatinet och vispa tills det lösts upp. Lägg i chokladhacket och mixa direkt med stavmixer till en jämn smet.
  8. Häll över smeten i en behållare, täck med plastfolie och ställ i iskallt vattenbad för snabb nedkylning.
  9. När vätskan svalnat till cirka 30 grader stäler du in behållaren i kylskåp och låter smakerna mogna i cirka 12 timmar (minst 6 timmar och som mest 18 timmar).
  10. Mixa smeten en sista gång med stavmixer, häll i glassmaskinen och frys till önskad konsistens.