Chokladgelato

POPULÄRT
chokladgelato
Foto: Lennart Weibull

Chokladgelato

13

10 steg att laga

9 ingredienser

30 m + tid i kyl

Vad passar väl bättre en varm sommardag än hemgjord glass? Det här receptet ger dig en himmelskt krämig och god chokladgelato!

Gelato omslag

Receptet är ur boken

Gelato av Hanna och Angelo Scarfò, Natur och Kultur

Ingredienser

portioner750 gram
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 1 gelatinblad
  • 405 g standardmjölk [4 dl]
  • 45 g vispgrädde [0,45 dl]
  • 5 g kakao (22-24 %) [1 msk]
  • 25 g sirap (kokossirap) [1 msk + 0,5 tsk]
  • 1 krm salt
  • 72 g äggula [ca 4 äggulor]
  • 100 g rörsocker [1,1 dl]

Gör så här

  1. Finhacka chokladen och ställ åt sidan i en skål.
  2. Lägg gelatinet i en annan skål med kallt vatten.
  3. Koka upp mjölk, grädde, kakao, kokossirap och salt under omrörning i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Ta av från plattan och låt stå.
  4. Vispa äggula och socker ljust och luftigt i en separat bunke.
  5. Häll över cirka hälften av mjölkblandningen på socker- och äggblandningen under omrörning och vispa till en jämn smet.
  6. Häll tillbaka äggblandningen i kastrullen med resterande mjölkblandningen och värm under omrörning till 85 grader.
  7. Lägg i gelatinet och vispa tills det lösts upp. Lägg i chokladhacket och mixa direkt med stavmixer till en jämn smet.
  8. Häll över smeten i en behållare, täck med plastfolie och ställ i iskallt vattenbad för snabb nedkylning.
  9. När vätskan svalnat till cirka 30 grader stäler du in behållaren i kylskåp och låter smakerna mogna i cirka 12 timmar (minst 6 timmar och som mest 18 timmar).
  10. Mixa smeten en sista gång med stavmixer, häll i glassmaskinen och frys till önskad konsistens.
TIPS!
Gelato omslag

Receptet är ur boken

Gelato av Hanna och Angelo Scarfò