Chokladfondant på havtornsspegel

20 röster
40 m
4

Sött möter syrligt! En chokladfondant som rinner ut på en spegel av havtorn serveras tillsammans med vaniljglass!

Dryck: Ett lätt och sött vitt dessertvin

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
40 m
4

Du behöver

Chokladfondant

  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 4 msk socker
  • 100 g smör
  • 100 g choklad, 70%
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 3 nypor flingsalt
  • florsocker

Havtornsspegel

  • 100 g havtorn
  • 4 msk socker
  • 2-3 dl vatten

Vaniljglass

  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk bourbon vaniljpulver

Gör så här

  1. Chokladfondant
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smör och ta bort från värmen, bryt ner chokladen i grytan. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten och vänd i vetemjöl i blandningen, tillsätt 2 nypor flingsalt. Häll ner i smörade formar och grädda i 7 minuter.
  3. Ta ut ur formarna ur ugnen, strö lite flingsalt på toppen och pudra med florsocker.
  4. Havtornsspegel
    Värm havtorn och socker med vatten i en kastrull i 10 min, sila av och pressa ur all saft. Låt stå i kylen tills servering.
  5. Vaniljglass
    Rör samman alla ingredienser med elvisp samtidigt som du sakta häller på flytande kväve tills glassen fått rätt konsistens och är färdig.
6 september 2016

Laddar fler recept