Chokladfondant på havtornsspegel

POPULÄRT
Chokladfondant på havtornsspegel
Foto: TV4

Chokladfondant på havtornsspegel

Av: Therese - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

40 m

Sött möter syrligt! En chokladfondant som rinner ut på en spegel av havtorn serveras tillsammans med vaniljglass!

Dryck: Ett lätt och sött vitt dessertvin

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Chokladfondant

  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 4 msk strösocker
  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1,5 krm flingsalt
  • florsocker

Havtornsspegel

  • 100 g havtorn
  • 4 msk strösocker
  • 2-3 dl vatten

vaniljglass

  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk bourbon vaniljpulver

Gör så här

Håll skärmen tänd

Chokladfondant

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smör och ta bort från värmen, bryt ner chokladen i grytan. Blanda ner den smälta chokladen i äggsmeten och vänd i vetemjöl i blandningen, tillsätt 2 nypor flingsalt. Häll ner i smörade formar och grädda i 7 minuter.
  3. Ta ut ur formarna ur ugnen, strö lite flingsalt på toppen och pudra med florsocker.

Havtornsspegel

  1. Värm havtorn och socker med vatten i en kastrull i 10 min, sila av och pressa ur all saft. Låt stå i kylen tills servering.

Vaniljglass

  1. Rör samman alla ingredienser med elvisp samtidigt som du sakta häller på flytande kväve tills glassen fått rätt konsistens och är färdig.