Chokladfondant 
med kanderade rödbetor

Chokladfondant 
med kanderade rödbetor
Foto: TV4

Chokladfondant 
med kanderade rödbetor

Av: Veronica - Nora/Lindesberg

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1h

Krämig chokladfondant serveras med söta bitar av kanderad rödbeta samt vispad grädde.

Dryckesförslag:

Mousserande vitt vin; Bacalhoa Mascate artère 8011-01

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Kanderad rödbeta

  • 4 rödbetor, färska, små
  • 1 stjälk citrongräs
  • 2,5 dl strösocker
  • 1,25 dl ljust farinsocker (eller råsocker)
  • 1,75 dl apelsinsaft, nypressad
  • 2,5 msk honung

Chokladfondant

  • 3 msk kakao
  • 1 msk osaltat smör
  • 112 g mörk choklad
  • 112 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 2 ägg (stora)
  • 2 äggulor, stora
  • 2,5 msk strösocker
  • 0,7 dl vetemjöl
  • 3 dl syrad grädde

Gör så här

Kanderad rödbeta

  1. Skala och skär rödbetorna i ca 1 cm stora tärningar.
  2. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sakta sjuda 45-60 min
  3. Tag upp citrongräset.
  4. Häll de kanderade rödbetorna i en burk och låt svalna.

Choklad fondant

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj 6 muffinsformar med smör och pudra över kakaopulver.
  3. Smält choklad och smör i vattenbad.
  4. Vispa ihop ägg, äggulor och socker.
  5. Rör ner chokladsmeten i ägg och sockerblandningen.
  6. Sikta över mjölet och blanda försiktigt ihop.
  7. Fyll muffinformarna till 3/4 delar
  8. Sätt in de fyllda formarna i ugnen och grädda i ca 10 min, de ska släppa från kanten men vara flytande i mitten.

Servering

  1. Vispa grädden och servera denna till choklad fondanten och den kanderade rödbetan.