Chokladcupcakes med färskostkräm

Lina Shawali HSB 2024

Chokladcupcakes med färskostkräm

Av: Lina Shawali

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

30 min

Glutenfria chokladcupcakes med färskostkräm blir perfekta godbitar att njuta av i eftermiddag.

Ingredienser

styck

Chokladmuffins

  • 200 g mandelmjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 dl björksocker (eller 1 dl agavesirap)
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl neutral olja
  • 1 dl yoghurt
  • 30 g mörk choklad, hackad
  • 3 ägg
  • 1 msk agavesirap

Färskostkräm

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 300 g färskost, rumstempererad
  • 0,75 dl agavesirap
  • 1 tsk starkt kaffe, kallt
  • 0,5 dl kakao

Topping

  • kakao (eller rostade nötter)

Gör så här

Chokladmuffins

  1. Sätt ugnen på 170 grader (över- och undervärme).
  2. Förbered en muffinsplåt med 12 formar.
  3. Blanda mandelmjöl, kakao, björksocker, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke.
  4. Tillsätt olja, yoghurt och hackad choklad. Rör ihop med en slickepott till en jämn smet.
  5. Vispa ägg och agavesirap luftigt i en separat bunke, ca 3–4 minuter.
  6. Vänd försiktigt ner äggblandningen i chokladsmeten.
  7. Fördela smeten jämnt i muffinsformarna.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 15–18 minuter tills en sticka kommer ut torr.
  9. Låt muffinsen svalna i formen några minuter, flytta dem sedan till ett galler för att svalna helt.

Färskostkräm

  1. Vispa smöret ljust och fluffigt, ca 5 minuter.
  2. Tillsätt färskosten och fortsätt vispa till en jämn kräm.
  3. Smaksätt med agavesirap, kaffe och kakao. Vänd ihop med en slickepott.
  4. Bred eller spritsa krämen på de svala muffinsen.

Topping

  1. Dekorera muffinsen efter smak! Varför inte pudra över lite kakaopulver eller toppa med rostade nötter?