Chokladbullar med tosca

koket.se
Chokladbullar med tosca
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Chokladbullar med tosca

23 ingredienser

1 h + 2-3 h jäsning

Fantastiskt saftiga bullar som fylls med en chokladfyllning på såväl mörk choklad som kakao. Precis innan gräddning toppas bullarna med en toscasmet på kokos och ljus sirap. Resultatet blir helt klart en bulle utöver det vanliga!

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 150 g mörk choklad, 55 %
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl kakao

Deg

  • 50 g jäst
  • 500 g mjölk [5 dl]
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 250 g smör
  • 200 g strösocker [2 dl]
  • 1 kg vetemjöl [16,5 dl]
  • 1 tsk salt

Till pensling

  • 1 ägg
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl vatten

Kokostosca

  • 5,5 dl riven kokos [ca 200 g]
  • 1 dl ljus sirap
  • 1,5 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 krm salt

Sockerlag (att pensla de färdiggräddade bullarna med)

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här

Fyllning

  1. Grovhacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Låt svalna. Blanda ihop den smälta chokladen med resten av ingredienserna till fyllningen i en skål. Ställ åt sidan.

Deg

  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Knåda ordentligt i minst 10 minuter
  2. med maskin och lite längre om du kör för hand.
  3. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm. Bre på fyllningen och rulla ihop från långsidan.
  4. Skär rullen i ca 1,5 cm tjocka skivor. Fördela bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar.

Kokostosca

  1. Rör ihop alla ingredienser till toscan i en kastrull, värm på medelvärme och rör om hela tiden. När den börjat koka låter du den göra det i 5 minuter, under konstant omrörning tills den får en lätt gyllenbrun färg.
  2. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar, klicka på kokostoscan och grädda bullarna i mitten av ugnen i 15-20 minuter på ca 200 grader i varmluftsugn (ca 220 grader i vanlig ugn). Låt svalna helt och hållet innan du penslar med sockerlag.

Sockerlag

  1. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.