Vispa samman ägg och strösocker i en kastrull. Blanda ner mjölken och ställ på medelvärme på spisen.
Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Lägg ner kärnor och stång i mjölkblandningen. Rör om hela tiden tills den precis håller på att börja koka. Ta då bort från plattan och ställ svalt.
När smeten nästan är helt sval, rör ner vispgrädden. Ta ur vaniljstången och häll ner i en glassmaskin i cirka 30-40 minuter.
Chokladbotten
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en ugnssäker form, cirka 30 cm i diameter.
Vispa ägg och socker med en ballongvisp tills det är fluffigt.
Smält smöret i en kastrull på spisen och lägg ner chokladen så att den också smälter.
Mortla kardemumman och rör ner i chokladen. Tillsätt även salt.
Vispa nu ner chokladsmöret i äggblandningen.
Till sist vänd ner kakao och vetemjöl till en jämn smet. Häll upp i formen och ställ in mitt i ugnen 25-30 minuter.
När kakan är klar ska du se att den rör sig på ytan när du rör formen men inte helt lös heller. Ta ut och ställ kallt, gärna i kylen innan servering.
Åkerbärscouli
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Lägg ner åkerbären och fräs av lite. Häll över socker och koka ihop cirka 5-10 minuter.
Ha ner lite salt och smaka av för att hitta balans mellan syran och sötman. Sila sedan av såsen och ställ på spisen och smaka upp.
Garnityr
Koka upp vatten och socker. Lägg ner åkerbären.
Rosta hasselnötterna i en torr panna på spisen. Hacka upp och rosta lite till. Toppa med lite kardemumma.
Upplägg
Skär bottnen i bitar om 7x2 cm. Lägg upp och ner på tallriken. Strö lite flingsalt på.
Gör ett ägg med en varm sked av glassen och lägg på bottnen. Lägg tre sockerinlagda åkerbär vid sidan.
Droppa sedan coulin i en cirkel runt om och dra med en tandpetare igenom. Strö till sist över lite hasselnötter på glassen. Klart!