Chokladbollsbiskvier

Chokladbollsbiskvier
Foto: Camilla hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Chokladbollsbiskvier

12 ingredienser

60 m

Chokladbiskvier är gott, men jag har alltid haft svårt för smörkrämen. Chokladbollar däremot -  jag älskar chokladbollar! Och i en chokladbiskvi? Rena drömmen! /Camilla

Ingredienser

portioner st

Botten

  • 140 g mandelmassa
  • 5 msk strösocker
  • 1 äggvita

Chokladbollsfyllning & chokladglasyr

  • 100 g smör, mjukt
  • 1 dl kakao
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl havregryn, finmalda
  • 3 msk kaffe, kallt
  • 1,5 dl vaniljkräm (hemmagjord eller köpt)
  • 150 g mörk choklad
  • 1 msk matolja
  • riven kokos, till garnering

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Riv mandelmassan och blanda ihop med strösockret. Blanda ner äggvitan tills du får en jämn, klumpfri smet.
  3. Spritsa eller klicka ut bottnar på en plåt med bakplåtspapper. 6 bottnar för stora biskvier och 12 för små.
  4. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna helt innan du fyller dem.

Fyllning och glasyr

  1. Blanda ihop mjukt smör, kakao, strösocker, havregryn, kallt kaffe och vaniljkräm till en jämn smet. Fyll dina biskvibottnar med den och ställ sedan biskvierna kallt i kylskåp, minst 1 h innan du täcker i choklad.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält i microvågsugnen i 30 sekunders-intervallet. Rör om med en sked mellan varje uppvärmning.
  3. Blanda ner matoljan och låt glasyren stå i rumstemperatur tills den svalnat men fortfarande har en rinnig konsistens.
  4. Doppa varje biskvi i den smälta chokladen och garnera med kokosflingor. Ställ i kylskåpet så att glasyren stelnar, ca 30 min. Sen är det bara att servera dem!