Dubbel sockerkaka med choklad
Dubbel sockerkaka med choklad
15 ingredienser
En riktigt lyxig, fylld sockerkaka, som passar till ett glas kall mjölk! Recept från boken Choklad
Ingredienser
- smör, till formen
- ströbröd
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 0,5 dl muscovadosocker
- 100 g smör
- 1 dl mjölk
- 2 msk kaffe (starkt), kallt
- 4 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 3 dl vetemjöl
Fyllning
- 125 g mörk choklad 70 %
- 1 dl vispgrädde
- 25 g smör, rumstempererat
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 2 liter.
- Vispa ägg, socker och muscovadosocker pösigt.
- Smält smör i en kastrull och häll i mjölk och kaffe.
- Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
- Rör ner vätskan tillsammans med de torra ingredienserna i äggsmeten.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter.
- Prova med en sticka om kakan är färdig.
- Ta ut kakan och låt den vila i formen i 5 minuter.
- Vänd sedan upp den på en tallrik och låt svalna under formen.
- Hacka chokladen och ställ den åt sidan.
- Koka upp grädde.
- Ta av kastrullen från värmen och rör ner chokladen, rör tills den smält helt.
- Vispa eller mixa i smör. Låt tryffeln kallna.
- Dela sockerkakan horisontellt på mitten.
- Bred ut fyllningen eller spritsa den över bottnen. Lägg på överdelen. Låt kakan stå svalt innan den skärs upp i bitar.