• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Chokladterrin på pralinébotten

0 röster
12 st
Chokladterrin på pralinébotten
Foto: Stefan Wettainen

Mjuk och krämig terrin av mörk choklad på krispig nötbotten... God med mörka bär som blåbär, körsbär och björnbär. Recept från boken Choklad

12 st

Du behöver

Botten

  • 2 dl hasselnötter
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk farinsocker
  • 2 ägg
  • 1 msk vetemjöl

Fyllning

  • 350 g mörk choklad 70 %
  • 1 msk sirap
  • 2 ägg
  • 0,75 dl mjölk
  • 2 msk starkt kaffe av espressotyp
  • 2 msk vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rosta nötterna i torr stekpanna, strö över socker och farinsocker och låt det karamelliseras.
  3. Häll upp på ett bakplåtspapper.
  4. Låt svalna och mixa sedan. Blanda ner ägg och mjöl och häll i en terrinform klädd med bakplåtspapper.
  5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad.
  6. Vispa upp sirap och ägg tills blandningen är skummig.
  7. Koka upp mjölk, kaffe och grädde.
  8. Blanda chokladen och äggvispet och häll i den varma kaffemjölken.
  9. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter.
  10. Ta ut terrinen, låt den svalna och stå kallt tills den stelnat. Skär upp i bitar.
13 september 2012