Choklad- och vaniljkaka med hemgjord vaniljglass

Choklad- och vaniljkaka med hemgjord vaniljglass
Foto: Tv4

Choklad- och vaniljkaka med hemgjord vaniljglass

20

11 steg att laga

22 ingredienser

1 h

Festlig efterrätt med hemgjord vaniljglass i glassmaskin, chokladkakor med fyllning på cream cheese och kanderade nötter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Vaniljglass:

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 200 g strösocker
  • 60 g glykos
  • 150 g äggula
  • 2 gelatinblad

Kakor (blir en plåt med 24 rutor):

  • 250 g smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 300 g färskost
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • florsocker

Nötter:

  • 1,5 msk strösocker
  • 3 msk ljus sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g nötter (mandlar, hasselnötter, valnötter)

Gör så här

  1. Glass
    Ta fram en kastrull häll i mjölken och grädden, dela vaniljstängerna på mitten. Skrapa ur fröna och tillsätt i kastrullen tillsammans med stängerna. Värm upp till 85°.
  2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca. 5 min. (eller tills de har mjuknat). Ta fram en annan skål och blanda socker, glukos och äggulorna. Krama ur gelatinbladen och tillsätt i blandningen.
  3. Blanda de båda ”smetarna” när mjölken och grädden värmts upp till 85°. Häll över smeten i en glassmaskin och låt den göra jobbet tills du fått den konstisens du vill ha på din glass (ca. 2 min.).
  4. Kakor
    Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och vispa samman med vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smulig deg (lite som degen till smulpaj).
  5. Ta sedan 1/3 av smulet och täck en bakform med bakplåtspapper i botten. Jag använde en långpanna som är ca 25×35 cm. Platta till det lite.
  6. Rör ihop ägg, cream cheese, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen över smulet. Strö sedan över resten av smulet. Grädda mitt i ugnen i ca. 30 min.
  7. Låt svalna, skär sedan kakan i rutor och pudra med florsocker. Eller så kan du använda dig utav pepparkaksformar för att stansa ut fina former.
  8. Nötter
    Smält ihop socker, sirap och salt i en ugnstålig stekpanna. Låt koka ett par minuter.
  9. Häll i nötterna när sockerblandningen har smält helt. Blanda och dra av från plattan när alla nötterna blivit blanka.
  10. Ställ in nötterna i ugnen på 175° i ca. 15 min. Tag ut nötterna efter halva tiden och blanda runt.
  11. Tag sedan ur nötterna ur ugnen, slå upp på bakplåtspapper och pilla isär, alt. lägg i en fryspåse och banka sönder. Låt sedan nötterna stelna ca. 15 min. och servera.
TIPS!
läs mer
Mayas dryckestips till Myllymäkis meny

Årets vintrender

Sommelier Maya Samuelsson kikar på vinåret 2021.

Läs mer