Choklad- och vaniljkaka med hemgjord vaniljglass

Choklad- och vaniljkaka med hemgjord vaniljglass
Foto: Tv4

Choklad- och vaniljkaka med hemgjord vaniljglass

20

11 steg att laga

22 ingredienser

1 h

Festlig efterrätt med hemgjord vaniljglass i glassmaskin, chokladkakor med fyllning på cream cheese och kanderade nötter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Vaniljglass:

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 200 g strösocker
  • 60 g glykos
  • 150 g äggula
  • 2 gelatinblad

Kakor (blir en plåt med 24 rutor):

  • 250 g smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 300 g färskost
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • florsocker

Nötter:

  • 1,5 msk strösocker
  • 3 msk ljus sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g nötter (mandlar, hasselnötter, valnötter)

Gör så här

  1. Glass
    Ta fram en kastrull häll i mjölken och grädden, dela vaniljstängerna på mitten. Skrapa ur fröna och tillsätt i kastrullen tillsammans med stängerna. Värm upp till 85°.
  2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca. 5 min. (eller tills de har mjuknat). Ta fram en annan skål och blanda socker, glukos och äggulorna. Krama ur gelatinbladen och tillsätt i blandningen.
  3. Blanda de båda ”smetarna” när mjölken och grädden värmts upp till 85°. Häll över smeten i en glassmaskin och låt den göra jobbet tills du fått den konstisens du vill ha på din glass (ca. 2 min.).
  4. Kakor
    Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och vispa samman med vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smulig deg (lite som degen till smulpaj).
  5. Ta sedan 1/3 av smulet och täck en bakform med bakplåtspapper i botten. Jag använde en långpanna som är ca 25×35 cm. Platta till det lite.
  6. Rör ihop ägg, cream cheese, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen över smulet. Strö sedan över resten av smulet. Grädda mitt i ugnen i ca. 30 min.
  7. Låt svalna, skär sedan kakan i rutor och pudra med florsocker. Eller så kan du använda dig utav pepparkaksformar för att stansa ut fina former.
  8. Nötter
    Smält ihop socker, sirap och salt i en ugnstålig stekpanna. Låt koka ett par minuter.
  9. Häll i nötterna när sockerblandningen har smält helt. Blanda och dra av från plattan när alla nötterna blivit blanka.
  10. Ställ in nötterna i ugnen på 175° i ca. 15 min. Tag ut nötterna efter halva tiden och blanda runt.
  11. Tag sedan ur nötterna ur ugnen, slå upp på bakplåtspapper och pilla isär, alt. lägg i en fryspåse och banka sönder. Låt sedan nötterna stelna ca. 15 min. och servera.