Choklad- och vaniljkaka med hemgjord vaniljglass

Foto: Tv4
Choklad- och vaniljkaka med hemgjord vaniljglass
22 ingredienser
1 h
Festlig efterrätt med hemgjord vaniljglass i glassmaskin, chokladkakor med fyllning på cream cheese och kanderade nötter.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Vaniljglass:
- 1 vaniljstång
- 5 dl mjölk
- 5 dl vispgrädde
- 200 g strösocker
- 60 g glykos
- 150 g äggula
- 2 gelatinblad
Kakor (blir en plåt med 24 rutor):
- 250 g smör
- 4,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl kakao
- 2,5 dl strösocker
- 2 msk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 ägg
- 300 g färskost
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- florsocker
Nötter:
- 1,5 msk strösocker
- 3 msk ljus sirap
- 0,5 tsk salt
- 200 g nötter (mandlar, hasselnötter, valnötter)
Gör så här
Glass
- Ta fram en kastrull häll i mjölken och grädden, dela vaniljstängerna på mitten. Skrapa ur fröna och tillsätt i kastrullen tillsammans med stängerna. Värm upp till 85°.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca. 5 min. (eller tills de har mjuknat). Ta fram en annan skål och blanda socker, glukos och äggulorna. Krama ur gelatinbladen och tillsätt i blandningen.
- Blanda de båda ”smetarna” när mjölken och grädden värmts upp till 85°. Häll över smeten i en glassmaskin och låt den göra jobbet tills du fått den konstisens du vill ha på din glass (ca. 2 min.).
Kakor
- Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och vispa samman med vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smulig deg (lite som degen till smulpaj).
- Ta sedan 1/3 av smulet och täck en bakform med bakplåtspapper i botten. Jag använde en långpanna som är ca 25×35 cm. Platta till det lite.
- Rör ihop ägg, cream cheese, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen över smulet. Strö sedan över resten av smulet. Grädda mitt i ugnen i ca. 30 min.
- Låt svalna, skär sedan kakan i rutor och pudra med florsocker. Eller så kan du använda dig utav pepparkaksformar för att stansa ut fina former.
Nötter
- Smält ihop socker, sirap och salt i en ugnstålig stekpanna. Låt koka ett par minuter.
- Häll i nötterna när sockerblandningen har smält helt. Blanda och dra av från plattan när alla nötterna blivit blanka.
- Ställ in nötterna i ugnen på 175° i ca. 15 min. Tag ut nötterna efter halva tiden och blanda runt.
- Tag sedan ur nötterna ur ugnen, slå upp på bakplåtspapper och pilla isär, alt. lägg i en fryspåse och banka sönder. Låt sedan nötterna stelna ca. 15 min. och servera.