Choklad- och nougatkakor

koket.se
Choklad- och nougatkakor
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Choklad- och nougatkakor

9

8 ingredienser

Otroligt smarriga småkakor med smak av choklad och nougat. Helt klart något att imponera med till fikat.

Ingredienser

Deg

  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 130 g strösocker (1,5 dl)
  • 30 g äggula (2 st)
  • 450 g vetemjöl (5 dl)
  • 15 g vaniljsocker (1,5 msk)
  • 30 g kakao (0,75 dl)

Fyllning

  • 200 g choklad- och hasselnötskräm, rumsvarm (av nutellatyp)
  • 100 g nougat

Gör så här

  1. Blanda smör, strösocker och äggula i en matberedare eller med en slickepott tills det blir mjukt.
  2. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker, blanda ihop till en deg.
  3. Dela degen i 2 lika stora bitar. I en av bitarna blandar du i kakao. Plasta och låt degarna vila i kylen 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader
  5. Kavla ut degen utan kakao på lätt mjölat bord ca 4 mm tjock. Stansa ut runda kakor, ca 4- 5 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Kavla ut degen med kakao och göra likadant, men på dessa stansar du även ut ett litet hål i mitten på kakan.
  7. Grädda i ca 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  8. Smält nougaten i en bunke över vattenbad. Blanda i choklad- och hasselnötskrämen. Rör om till en jämn blandning.
  9. Spritsa eller stryk ut ett lager av chokladkrämen på de ljusa kakorna. Lägg på de med ett hål i. Låt stelna. Förvara torrt.