Chilipepparpotatis med ost

Chilipepparpotatis med ost
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Chilipepparpotatis med ost

13 ingredienser

Originalreceptet till den här rätten heter papas a la Huancaina och kommer från Peru. Där serveras den med klyftor av hårdkokta ägg och oliver. En mixer eller matberedare är till god hjälp när du ska laga såsen.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 dl citron, pressad
  • 1 röd spansk peppar
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 rödlök
  • 8 potatisar

Ostsås:

  • 2,5 dl mozzarellaost, riven
  • 1,5 dl grädde
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,75 dl majsolja

ev till servering:

  • 2 ägg, hårdkokta
  • 1 dl svarta oliver

Gör så här

  1. Pressa citronen. Kärna ur och hacka chilifrukten och dela den i tre delar, 1 1/2 tsk, 2 tsk och 1 tsk. Skala löken och skär den tvärs över till ringar. Blanda citronsaft, 1 1/2 tsk chili, 1/2 tsk salt och nymalen peppar i en stor skål, vänd ner lökringarna och täck över skålen. Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten tills den är precis mjuk. Hårdkoka äggen.
  2. Ostsås: Lägg ost, grädde, gurkmeja, 2 tsk hackad chili, 1/2 tsk salt, 1 krm nymald peppar samt mjölet i en mixer och kör tills det blir slätt. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull över medelvärme. Tillsätt den mixade såsen, sänk värmen och sjud såsen tills den tjocknar, 5-8 minuter.
  3. Varva potatis och lök på 4 varma fat och häll såsen över. Servera genast eller förbered så här långt och gratinera sedan i 225° ugn i 15 minuter. Strö 1 tsk chili över potatisen och servera med ägg och oliver.