Chiligryta med choklad och korianderkräm

Chiligryta med choklad och korianderkräm
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Chiligryta med choklad och korianderkräm

6

8 steg att laga

21 ingredienser

3 h

En värmande gryta med chili, choklad och korianderkräm kommer göra sig fint i höst.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 kg högrev, tärnad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 2 burk krossade tomater
  • 3 msk kalvfond
  • 3 burk öl (eller flaskor)
  • 2 chipotlechilifrukt, stött i mortel
  • 1 tsk anchochili
  • 2 lagerblad
  • 2 kanelstång
  • 1 msk malen spiskummin
  • 2 tsk torkad timjan
  • 200 g mörk choklad (70% kakaohalt eller mer)
  • 1 limefrukt, skal och saft
  • salt
  • peppar

Servering

  • 2 dl crème fraîche
  • färsk koriander
  • limefrukt (zest)

Gör så här

  1. Putsa köttet och tärna det i bitar.
  2. Bryn köttet och löken i smör och olja i en gjutjärnsgryta.
  3. Finhacka den färska chilin.
  4. Slå på krossade tomater, kalvfond och öl.
  5. Tillsätt alla kryddor och låt sjuda i cirka 3 timmar.
  6. Hacka den mörka chokladen och blanda i grytan (spara lite till garnering).
  7. Smaka av grytan med limesaft, salt och peppar.
  8. Toppa grytan med crème fraiche som du blandar med koriander, lime och riven choklad.